Hoppa till huvudinnehåll

"Sexuella övergrepp handlar inte om kultur utan om brottslighet"

Inga Härmälä
Inga Härmälä Inga Härmälä Bild: Yle / Mattias Fagerholm inga härmälä

De uppmärksammade övergreppen mot kvinnor på olika platser i Europa ska ses som uttryck för ett universellt våld mot kvinnor och inte som ett uttryck för synen på kvinnor i länderna i Mellanöstern, säger debattören och muslimen Inga Härmälä och sociologen Karin Creutz.

Bilderna från nyårsnatten i Köln i Tyskland där horder av berusade unga män med nordafrikanskt utseende ger sig på kvinnor har orsakat en våg av fördomar mot män från Mellanöstern och muslimska länder.

Och uppgifterna om att asylsökande i Helsingfors samlats och att kvinnor blivit antastade är en av de anledningar till att det har bildats gatupatruller som diskuterats intensivt under den gångna veckan.

Bekräftar fördomar

Men att det skulle vara skillnader i kultur som gör att de här männen ger sig på europeiska kvinnor är fel, säger Inga Härmälä:

- Det är viktiga frågor och det är en viktig debatt hur kan vi motverka våld mot kvinnor. Det är synd att på nåt sätt en stor del av befolkningen verkar få sina fördomar bekräftade, var det det här ni ville när ni öppnade gränserna? säger Inga Härmälä och fortsätter:

- Det är viktigt att komma ihåg att det här är kriminella människor som begår de här övergreppen. Kriminella människor finns i alla samhällen och man kan inte se dem som representanter för en kultur eller en religion. Utan de är just kriminella, säger Inga Härmälä.

Sociologen Karin Creutz pekar på hur Finland i flera undersökningar hamnar på föga smickrande topplatser när det gäller våld mot kvinnor i europeisk jämförelse.

Hon menar därför att det är intressant att se de grupper som nu vill ut och patrullera på gatorna med det uttryckliga syftet att skydda kvinnor:

- Få var intresserade att diskutera det när det för två år sen konstaterades att Finland är det land i Europa där kvinnor löper näst störst risk att utsättas för fysiskt eller sexuellt våld. Det sticker i ögonen att man inte ville höra talas om de här frågorna men nu tar upp kvinnors rätt till fysisk integritet när det gäller män från utlandet, säger Karin Creutz.

Karin Creutz
Karin Creutz Karin Creutz Bild: Yle / Mattias Fagerholm karin creutz

Annan kultur men ingen förklaring

Att kvinnor har en underordnad roll i samhällena i Mellanöstern är sedan inget att skicka under stolen med:

- Det är svårt att balansera de här frågorna. I Mellanöstern finns det ett kvinnoförtryck på en helt annan nivå än här och av en annan typ. Men det har sällan att göra med att västerländska kvinnor skulle ses som mindre värda än arabiska kvinnor eller kvinnor från Mellanöstern, utan det är ett kvinnohat i allmänhet som det gäller, säger Inga Härmälä.

- Det är helt fel att se det som en sexuell instinkt som inte går att kontrollera hos de här männen när de sedan möter västerländska kvinnor säger Inga Härmälä. Det är ett påhitt, och som att be om ursäkt för deras skull att de inte kan kontrollera sin djuriskhet. Jag tycker att man ska jämföra hur djur behandlas i de här länderna och att barn misshandlas systematiskt och så vidare, säger Inga Härmälä.

Se hela diskussionen här:

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt