Hoppa till huvudinnehåll

Tre amerikaner kidnappade i Bagdad

En irakisk polis övervakar shiitiska pilgrimer i november 2015
En irakisk polis övervakar shiitiska pilgrimer i november 2015 En irakisk polis övervakar shiitiska pilgrimer i november 2015 Bild: EPA/ALI ABBAS shiamuslimer

USA:s ambassad i Irak bekräftar att några amerikanska medborgare har rapporterats saknade i Bagdad. Det förekommer vilda spekulationer om vilka som kan stå bakom kidnappningen.

USA har bara bekräftat att man är medveten om att "några" amerikaner saknas i Irak och att USA, tillsammans med irakiska myndigheter, nu försöker hitta dem.

En irakisk polisöverste uppgav att tre amerikaner och en irakisk tolk kidnappades i södra Bagdad av milismän klädda i militäruniformer.

Washington Post citerar andra källor i Bagdad som säger att de tre kidnappade amerikanerna är av irakisk börd.

Kan Iran stå bakom kidnappningen?

Kidnappningar är ett problem i Bagdad, men de drabbar oftast irakier.

Både shiitiska milisgrupper och kriminella gäng har på senare tid kidnappat människor i Bagdad. På andra håll i landet har terrororganisationen Islamiska staten kidnappat mängder med människor.

Washinton Post citerar lokala medier som rapporterar att de tre amerikanska medborgarna har kidnappats just av shiamilis. Dessutom framför tidningen misstankar om att kidnappningen kan ha iscensatts av Iran.

Hårdföra, konservativa krafter i Iran är missnöjda med Irans eftergifter till USA och den iranska frigivningen av amerikanska fångar under helgen.

Läs också