Hoppa till huvudinnehåll

”Aaltouniversitetet det mest framgångsrika Finland har producerat”

Micke Paqvalén
Micke Paqvalén är orolig för vad nedskärningarna för med sig för Aaltouniversitetet och dess brand. Micke Paqvalén Bild: Peter Forsgard kiosked

Enligt IT-företagaren Micke Paqvalén är det tvärvetenskapliga universitetet en likandan grogrund som den miljö teknikjätten Apple växte upp ur. Nu oroar han sig för Esbos egna Silicon Valleys framtid.

Man måste ha en vision om man ska förändra något, inte bara skära med osthyveln.― Micke Paqvalén

- Om vi bortser från Nokia så är Aaltouniversitetet det mest framgångsrika vi har åstadkommit under de senaste tio åren, säger Paqvalén

Viktig rekryteringsbas

Micke Paqvalén grundade och leder Kiosked, ett IT-företag med närmare hundra anställda och en omsättning på 20-30 miljoner euro om året.

Att ha firman nära Aaltouniversitetet i Otnäs är en självklarhet.

- För oss är det oerhört viktigt att vara där mitt i smeten. Allt fungerar: det är en bra rekryteringsgrund, bra infrastruktur och ett bra varumärke att vara i närheten av, summerar Paqvalén.

Otnäs försvinner ingenstans

Företagaren Micke Paqvalén får flankstöd av Ari Huczkowski. Han jobbar med att missionera om glädjebudskapet Otnäs med den spännande titeln Chief Innovation Evangelist vid Espoo Innovation Garden.

Micke Paqvalen och ari huczkowski diskuterar Esbo som teknologistad 19.1.2016
Micke Paqvalén och Ari Huczkowski. Micke Paqvalen och ari huczkowski diskuterar Esbo som teknologistad 19.1.2016 Bild: Yle/Helena von Alfthan ari huczkowski

- Visst är det tråkigt att 190 jobb försvinner från Aalto. Men samtidigt måste vi komma ihåg att det jobbar 44 000 människor i södra Finlands Silicon Valley, så området klarar sig nog.

Också Paqvalén förstår att man måste skära ner, men kommer med en ukas.

- Man måste ha en vision om man ska förändra något, inte bara skära med osthyveln.

Ingenjörerna i Otnäs var innovativa redan på 1960-talet.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen