Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande kan skotta snö på gårdar men inte gator

bitr stadsdirektör Pekka Sauri talar vid grävskopan, första gropen för Amos Rex
Pekka Sauri är biträdande stadsdirektör i Helsingfors. Arkivbild från bygget av konstmuseet Amos Rex. bitr stadsdirektör Pekka Sauri talar vid grävskopan, första gropen för Amos Rex Bild: Bengt Östling/Yle amos rex

Asylsökande kan trots allt få röja snö i Helsingfors. Enligt biträdande stadsdirektör Pekka Sauri kan stadens byggnadskontor låna spadar och reflexvästar till frivilliga snöröjare.

Men asylsökande kan inte röja snö var som helst – att ta itu med snön på gatorna kräver ett särskilt tillstånd.

Samlingspartiets Terhi Koulumies, som är ordförande för nämnden som ansvarar för snöröjning, föreslog för en vecka sedan att asylsökande som frivilliga kunde röja snö på Helsingfors gator.

Det förslaget avvisades snabbt av stadens byggnadskontor. Den som röjer snö i stadens regi måste ha en utbildning i frågor om säkerhet.

Ett alternativ kunde vara att röja snö på småhusområden, där det bildas en snövall framför portgången när staden plogar gatan. Sådana grejer kan frivilliga göra om det behövs.― Pekka Sauri

Men Pekka Sauri, biträdande stadsdirektör i Helsingfors, föreslår att de asylsökande kunde röja snö på gårdar och trottoarer.

- På gatorna sköts snöröjningen huvudsakligen med maskiner, men hjälp behövs på privata fastigheter och gårdar, säger Sauri.

Helsingfors stad kan inte själva organisera arbetet, det måste någon organisation eller förening ta sig an. Men stadens byggnadskontor kan låna verktyg och reflexvästar till de asylsökande som vill skotta snö.

- Ett alternativ kunde vara att röja snö på småhusområden, där det bildas en snövall framför portgången när staden plogar gatan. Det är fastighetsägaren som själv måste röja bort snövallen, det är inte stadens ansvar. Sådana grejer kan frivilliga göra om det behövs, säger Sauri.

Om en organisation vill ta på sig ansvaret för frivillig snöröjning ska de kontakta stadens byggnadskontor. Det här för att se om de kan hitta en lösning där en särskild utbildning för arbetet inte behövs.

Läs mera:

För fastighetsskötaren är snöröjningen mer än ett motionspass

Kvällen före ett riktigt stort snöfall är John Ranko nervös. Som fastighetsskötare faller det på hans axlar att skotta snö och anställa extra personal om det behövs. Polisens tips om att se snöröjning som motion väcker negativa känslor hos Ranko.

Läs också