Hoppa till huvudinnehåll

Fyra år av velande – nu vill Lovisaborna ha ett skolbeslut

ankaret framför rådhuset i lovisa
ankaret framför rådhuset i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus ankare

Sedan år 2012 har det gjorts fyra skolnätsutredningar i Lovisa. Nu hoppas de berörda på att det ska bli slut på utredningarna.

Om fem år ska Lovisa ha endast fem skolor, medan åtta skolor har lagts ner. Det är i korthet vad den nu aktuella skolnätsutredningen i Lovisa går ut på.

Det är alltså den fjärde utredningen på lika många år.

- Det känns ju lite tokigt att man behöver göra fyra utredningar. Jag tycker att politikerna har lite att fundera på här, säger Katarina Forsell, styrelsemedlem i Isnäs föräldraförening.

Långsiktigt beslut

Utredningarna har gjorts på löpande band, och bildningsdirektör Thomas Grönholm är en av dem som hållits sysselsatt med utredningarna.

Lovisa bildningsdirektör Thomas Grönholm,
Thomas Grönholm. Lovisa bildningsdirektör Thomas Grönholm, Bild: YLE/Åsa Nyman thomas grönholm

- Visst är det jobbigt, men om det gynnar Lovisa stads beslutsfattande och man kan fatta goda beslut på basen av de här utredningarna, så tror jag att vi, trots allt, inte har gjort onödigt arbete, säger Grönholm.

Grönholm hoppas att politikerna i Lovisa ska fatta ett beslut som håller i många år. Han får medhåll av Jouni Piippo, rektor för Lovisanejdens högstadium.

Jouni Piippo, rektor vid Lovisanejdens högstadium.
Jouni Piippo. Jouni Piippo, rektor vid Lovisanejdens högstadium. Bild: Yle/Isa Grönholm jouni piippo

- Det är inte riktigt rimligt att elever, föräldrar och skolor måste vänta på ett beslut. Bara det blir ett beslut så kan man leva vidare. Det är alltid bra med beslut, säger Piippo.

Skolstängningar och nybyggen

Den utredning som politikerna ska ta ställning till den här våren delar åsikterna. Föräldraföreningen i Isnäs är missnöjd, men inte särskilt överraskad.

Katarina Forsell, styrelsemedlem i Isnäs föräldraförening.
Katarina Forsell. Katarina Forsell, styrelsemedlem i Isnäs föräldraförening. Bild: Yle/Jonas Blomqvist katarina forsell

- Vi har gjort jättemycket jobb i föräldraföreningen, allt det går på soptippen. Vi har jobbat för tvåspråkighet och för bra samarbete mellan den finska och den svenska skolan i Isnäs, säger Forsell.

För Lovisanejdens högstadium för utredningen däremot med sig trevligare nyheter. Enligt förslaget ska skolan flytta in i ett nybygge tillsammans med flera lågstadieskolor.

- Min uppgift är ju att se till så eleverna mår bra. Det kommer att gagna eleverna, så det är jätteviktigt att vi får ett nybygge, säger Piippo.

Bara det blir ett beslut så kan man leva vidare. Det är alltid bra med beslut.― Jouni Piippo

Hur det än går, så hoppas Piippo, Forsell och Grönholm att skolorna ska få arbetsro i och med ett långsiktigt beslut i fullmäktige under våren.

Fullmäktige ska diskutera skolnätet i maj.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland