Hoppa till huvudinnehåll

Hangö frontmuseum kan få nybygge

Frontmuseum
Museets baracker behöver fräschas upp - hur är den stora frågan. Frontmuseum Bild: Yle/ Robin Holmberg hangö frontmuseum

Ska barackerna vid frontmuseet rivas för att ge plats för ett nybygge eller ska de renoveras och förstoras? Det får Krigshistoriska föreningen i Västnyland ta ställning till inom kort.

Karis krigsveteraner har nyligen sålt Hangö frontmuseum i Lappvik till Krigshistoriska föreningen i Västnyland.

Nu ska museet tömmas för att föreningen ska kunna kontrollera barackernas skick berättar Bengt Lundström, interimistisk ordörande för föreningen.

- Antingen kan man renovera och bygga till eller då är man tvungen att tänka i helt nya banor, säger Lundström.

Samlingarna gås igenom

Samlingarna flyttas från Lappvik och ska tillfälligt förvaras i föremålsarkivet som finns i Leiras-fastigheten i Ekenäs. Det finns säkert också ett behov att katalogisera samlingarna, konstaterar Lundström.

Museichef Dan Lindholm och Bengt Lundström från Krigstida föreningen
Museichef Dan Lindholm och Bengt Lundström från krigshistoriska föreningen i Västnyland. Museichef Dan Lindholm och Bengt Lundström från Krigstida föreningen Bild: Yle / Christoffer Westerlund västra nylands landskapsmuseum

Frontmuseet ska vara i skick till jubileumsåret 2017 och kommer att vara stängt under år 2016.

Nytt blir bra men dyrt

Den optimala lösningen för Hangö frontmuseum är nog att dra ner de gamla barackerna och bygga nytt, säger museichef Dan Lindholm vid Västra Nylands landskapsmuseum.

- De baracker som finns där nu är kanske inte de bästa tänkbara då man tänker på museiföremål, men det kräver resurser och pengar att bygga något helt nytt. Man kan nog säkert också renovera de nuvarande byggnaderna. Det är säkert en förmånligare lösning.

Stödpengar från många olika håll

För att få museet i skick krävs flera hundratusentals euro förutspår Bengt Lundström.

- Det här är en viktig grej för hela regionen. Museet har en dragkraft. Jag tror att föreningen har möjlighet att få stöd från stiftelser och andra tänkbara institutioner, men också från privata företag.

Lundström ser det inte som en omöjlighet att Fiskarsbolaget, som äger tomten som museet står på, stöder projeketet ekonomiskt.

Museichef Dan Lindholm nämner också att föreningen har möjlighet att få behovsbeprövade bidrag från Undervisnings- och kulturministeriet.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland