Hoppa till huvudinnehåll

HFD: Hangö hemlighöll inte samarbetsavtal om Fabriksudden

Quattrogroups bygge i Hangö
Fabriksudden i Hangö har redan en längre tid stått redo för bygge. Quattrogroups bygge i Hangö Bild: YLE/Sofia Söderlund quattrogroup

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) häver Helsingfors förvaltningsdomstols tidigare dom. Det betyder att allt gick rätt till då Hangö stad överförde samarbetsavtalet om Fabriksudden från konkursboet Hangon Rantakiinteistöt till företaget Regatta Resorts.

Det var en Hangöbo som besvärade sig till Helsingfors förvaltningsdomstol över hur protokollet efter stadsstyrelsemötet den 16 december år 2013 lades fram till påseende.

I sitt besvär till förvaltningsdomstolen skrev invånaren att man inte kunde besvära sig mot beslutet eftersom själva samarbetsavtalet inte fanns med som bilaga då beslutet lades fram till påseende.

Dessutom höll stadskansliet öppet bara några dagar på grund av julhelgerna.

Förvaltningsdomstolen gav Hangöbon rätt och krävde att Hangö stad gör det möjligt att lämna in ett rättelseyrkande i själva ärendet till staden.

HFD tänker annorlunda

Högsta förvaltningsdomstolen håller däremot inte med förvaltningsdomstolen i ärendet.

HFD anser att staden visst kan påvisa att samarbetsavtalet låg framme för påseende som sig bör. Att stadskansliet bara vara öppet några dagar är inget hinder för en invånare att lämna in ett rättelseyrkande mot ärendet.

Det är också helt klart att man först borde ha lämnat in ett rättelseyrkande i ärendet till staden och inte besvärat sig i ärendet till förvaltningsdomstolen.

HFD slår därför fast att förvaltningsdomstolen inte alls borde ha behandlat privatpersonens besvär i ärendet eftersom han inte lämnande in ett rättelseyrkande i ärendet till staden.

Bygget påverkas inte

Efter att först ha fått rätt i förvaltningsdomstolen hade Hangöbon också lämnat in en ansökan till HFD om att bygglovet som har beviljats Regatta Resorts på Fabriksudden inte får verkställas.

Men eftersom HFD hävde förvaltningsdomstolens beslut förföll Hangöbons begäran om verkställighetsförbud.

För själva bygget av badhotell och inkvartering på Fabriksudden i Hangö har den här besvärsprocessen inte haft några praktiska konsekvenser. Bygget inleddes i slutet av fjolåret.