Hoppa till huvudinnehåll

Kinas tillväxt den sämsta på 25 år

Varuhus som säljer italienska kläder i Kinas huvudstad Beijing.
Varuhus som säljer italienska kläder i Kinas huvudstad Beijing. Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG breitling

Kinas ekonomiska tillväxt går trögare än någonsin sedan början av 1990-talet. Landets bruttonationalprodukt växte ifjol med 6,9 procent, vilket är under den kinesiska målsättningen på en tillväxt på över sju procent.

Året innan låg Kinas ekonomiska tillväxt på 7,3 procent. Till exempel har landets stålproduktion avtagit för första gången på 30 år. Stål är en av Kinas viktigaste exportprodukter.

Senast folkrepubliken Kina visade sjunkande tillväxtsiffror var år 1990 då omvärlden för en stund vände ryggen till Kina på grund av händelserna på Himmelska fridens torg året innan då Kina hårt slog ner demokratirörelsen i landet.

Kinas ekonomiska tillväxt har avtagit i takt med att man i landet i högre grad satsar på servicesektorn och privatkonsumtion framom export och investeringar.

Servicesektorn spelar allt större roll

Servicesektorn stod för 50,5 procent av BNP år 2015. Det är första gången som servicesektorn utgjorde över hälften av BNP i Kina.

Oron över ekonomin har fått den kinesiska centralbanken att sänka räntan sex gånger sedan november 2014.

Kinas premiärminister Li Keqiang sade nyligen att en långsammare ekonomisk tillväxt är acceptabel så länge nya arbetsplatser skapas.

Kina är fortsättningsvis världens näst största ekonomi mätt i BNP.