Hoppa till huvudinnehåll

Läkare utan gränser: EU har skapat en dödlig hinderbana för flyktingar

En flykting på järnvägsstationen i Presevo, Serbien 19.1.2015
En flykting på järnvägsstationen i Presevo, Serbien idag, tisdag. En flykting på järnvägsstationen i Presevo, Serbien 19.1.2015 Bild: AFP / DIMITAR DILKOFF asylsökande

EU:s misslyckade flyktingpolitik medför ett allt större tryck på hjälporganisationerna. Istället för att hjälpa till så har EU förvärrat läget, säger Läkare utan gränser i en ny rapport.

Antalet asylsökande och migranter som försöker ta sig över Medelhavet har minskat på senare tid. Trots vintervädret försöker ändå många fortfarande ta sig genom "hinderbanan till Europa", som titeln lyder på den senaste rapporten från Läkare utan gränser (MSF).

- Luftvägsinfektioner är mycket vanliga på grund av det mycket bistra vädret. Det är framför allt barnen som drabbas. Nu väntar åter igen minusgrader och snö i Idomeni (på gränsen mellan Grekland och Makedonien) där människor gömmer sig i skogen och sover utomhus, berättar Anna Sjöblom från MSF som jobbat där under de senaste veckorna. Situationen är inte värdig Europa 2016, tillägger hon.

"Ökat antal panikattacker och självskadebeteende"

Rapporten "Hinderbana till Europa" analyserar de medicinska och humanitära konsekvenserna av EU:s flyktingpolitik. Den bygger på vittnesmål från flyktingar och medarbetare till hjälporganisationen.

Flyktingarna vittnar inte bara om de livsfarliga båtfärderna utan också om de rakbladsvassa stängslen, de stängda gränserna och hotfull militär som möter dem då de väl lyckats ta sig över Medelhavet. De som klarar sig möts av dåliga mottagningsvillkor i en del länder och av registreringsregler som hela tiden ändras, säger Pieter van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i Sverige.

Avskräckningspolitiken är ett bottennapp i EU:s historia.― Pieter van Eggermont

EU:s politik får enligt MSF allvarliga fysiska och psykiska hälsoeffekter. Bara i Grekland och Serbien har MSF behandlat 12 000 patienter med besvär som orsakats av traumatiska upplevelser som våld och hot.

- Mental ohälsa är ett ökande problem. När vissa länder svarar med att stänga sina gränser och tvingar människor att vänta på plats, har vi sett ett ökat antal fall av panikattacker och självskadebeteenden, säger van Eggermont till Sveriges Radio.

"Flyktingkrisen är långt ifrån över"

Under förra året kom runt en miljon flyktingar till Europa. MSF konstaterar att eftersom EU:s medlemsländer har misslyckats med att bemöta de humanitära behoven så har hjälporganisationerna tvingats ingripa och utöka sina insatser. 540 personer jobbade för MSF med flyktingkrisen i Europa i fjol.

Också om flyktingströmmen minskat nu under vintern så väntas antalet människor som kommer över Medelhavet öka markant igen i vår.

- Flyktingkrisen är långt ifrån över, säger van Eggermont. Vi kräver att EU tar sitt ansvar 2016 och skapar säkra och lagliga vägar in i Europa. Dessutom måste människor bli mottagna på ett värdigt sätt. Avskräckningspolitiken är ett bottennapp i EU:s historia, tillägger van Eggermont.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes