Hoppa till huvudinnehåll

Polens premiärminister försvarade sig inför EU-parlamentet

Polens premiärminister,  Beata Szydlo.
Polens premiärminister, Beata Szydlo. Bild: Patrick Seeger/EPA szydlo

EU-parlamentet i Strasbourg debatterade Polen i tisdags och om huruvida förändringarna i pressfriheten och reglerna för den polska författningsdomstolen fyller EU:s krav.

Polens premiärminister Beata Szydlo deltog i diskussionen. Hon försvarade de reformer som regeringen genomdrivit och sade att de är i enlighet med polsk lag och EU:s normer.

- Dispyten med författningsdomstolen är politisk och en intern fråga för Polen. Vi vill korrigera de felaktiga beslut som den tidigare regeringen tog och få en jämvikt bland domstolens domare.

De nya medielagarna försvarade hon med att säga att den polska regeringen vill ge polackerna en objektiv rapportering och utlovade fler reformer inom public service.

Polen fick skarp kritik

Den polska regeringen mötte rätt så skarp kritik från de stora politiska partierna i EU-parlamentet.

Den borgerliga gruppen EPP uppmanande den polska regeringen att följa rättsstatsprincipen.

- Ni kan ändra era lagar men inte Europas värderingar, sade Esteban Gonzales Pons.

Den liberala gruppens ALDE:s ordförande Guy Verhofstadt sparade inte på krutet.

- Du måste lyssna på de polacker som protesterar på gatorna och du ska även sluta vara en marionett för din partiledare Jarosław Kascynski, sade Verhofstadt.

Det eurokritiska partiet ECR stödde det politiska regeringspartiet Lag och Ordning som hör till gruppen.

Gruppens ordförande Syed Kamall har svårt att förstå kritiken mot Polen.

- Ni vill klämma åt en demokratiskt vald regering för att inte stöda det europeiska projektet.

I slutet av debatten visade premiärminister Beata Szydlo tecken på frustration och gav svar på tal till kritikerna.

- Jag anser att det här är en onödig diskussion, men jag gick med på att komma hit inför EU-parlamentet för jag tror på EU och är redo att svara på era frågor. Men jag kan inte godta oriktiga anklagelser och låt mig påminna er om att mitt parti vann ett demokratiskt val och jag är stolt att hör till EU men framför allt är jag stolt över att vara polack.

Tyska parlamentariker avstod från att tala

Den tidvis livliga debatten anses ha en betydande symbolisk och principiell betydelse även om EU-parlamentet inte har någon direkt makt att påverka Polen.

Det var också därför de tyska parlamentarikerna bestämde sig för att inte delta i debatten.

Tyskland har blivit något av slagpåse för de regeringstrogna polackerna som bland annat frågat sig om Polen igen ska övervakas av Tyskland.

Den största gruppens ordförande Manfred Weber sade inför debatten att han inte reta upp dessa populistiska och nationalkonservativa politiker.

- Om jag som tysk medborgare skulle uttala mig skulle de Tysklands kritiska rösterna i Polen bara få vatten på sin kvarn, förklarade Weber..

EU-kommissionen: Vi hoppas på en lösning

EU-kommissionen beslutade för en vecka sedan att inleda en granskning om huruvida den polska regeringen som tillträdde i höstas följer EU:s grundläggande värderingar.

Det är EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans som också ansvarar för frågor gällande rättsstatsprincipen.

Enligt Timmermans anser kommissionen fortfarande att det finns en risk för att rättsstatsprincipen är hotad i Polen. Timmermans kunde också berätta att han nu har mottagit ett nytt brev av den polska regeringen.

- Vi har ännu inte hunnit ta ställning till svaret men det mer konstruktivt än det tidigare.

Kommissionär Timmermans sade att EU-kommissionen fortsätter sin granskning av Polen och han hoppas att de kommande samtalen mellan Polen och EU-kommissionen ska lösa frågan inom kort.