Hoppa till huvudinnehåll

Prostituerad under Aarnio-rättegången: Han ville ha sex

Jari Aarnio och försvarsadvokaten Riitta Leppiniemi i Helsingfors tingsrätt
Jari Aarnio och försvarsadvokaten Riitta Leppiniemi i Helsingfors tingsrätt Bild: Markku Ulander/Lehtikuva leppiniemi

Aarniorättegången fortsatte i tisdags i Helsingfors tingsrätt då den prostituerade kvinnan "Saara" fick ta till orda. "Saara" berättade att hon har känt den åtalade tidigare chefen vid Helsingfors narkotikapolis, Jari Aarnio ända sedan år 1997.

- Det började med att Aarnio ringde till mig, sade "Saara".

Telefonsamtalet ska ha gällt en tidigare pojkvän som hade släppts ut ur fängelset och som hade beskyllt "Saara" för att ha hämtat in narkotika i landet.

Enligt "Saara" höll vänskapsförhållandet ända till sommaren 2011.

Vänskapen slutade med att kvinnan råkade ut för ett alvarligt våldsbrott och märkte att Aarnio inte på något sätt hjälpte henne.

"Saara" hördes i rätten bakom en skärm.

Vänskapsförhållande

Hon beskrev förhållandet till Aarnio som vänskapligt. Aarnio besökte henne en eller två gånger per vecka, i allmänhet dagtid. Orsaken ska ha varit sex.

Före besöken fick "Saara" textmeddelanden som kunde handla om om hon skulle koka kaffe eller om hon var hemma, men också "hur många".

"Hur många" syftade på 500 euros sedlar som Aarnio hade förbjudit "Saara" att använda i butiken.

- Min prisbegäran var 500 euro och de flesta betalade just med sådana sedlar, säger "Saara".

Hon berättade att Aarnio växlade de stora sedlarna till mindre valörer då de träffades.

Handskar på händerna

- Han hade handskar på händerna och en gång frågade jag om han inte litar på mig. Varför har du handskar på händerna?

- Jag minns att jag då tänkte att pengarna kan härstamma från något beslag som polisen har gjort eftersom det var så små valörer.

Det var efter att "Saara" tog kontakt med inrikesministeriet som den omfattande utredningen gällande Aarnio startade. Enligt åklagaren försnillade Aarnio omkring 14 000 euro av "Saara".

Åklagaren kräver straff för brott mot tjänsteplikt och grov försnillning. Aarnio bestrider åtalen, liksom alla andra åtal i härvan.

Fick pengar av miljonär?

I rätten har Aarnio förklarat sitt misstänkta innehav av kontanter med att en miljonär som verkade inom prostitutionsbusinessen strax före sin död hade betalat Aarnio för säkerhetstjänster.

Enligt "Saara" kände Aarnio inte överhuvudtaget miljonären.

"Saara" berättade att hon och miljonären hade ett nära förhållande och att han berättade om vardagliga händelser och att "Saara" följde med honom på affärsresor och möten.

Enligt "Saara" var miljonären inte rädd för någonting och han bar alltid med sig ett vapen vid förhandlingarna och han använde sig inte av några säkerhetsmän.

Läs också