Hoppa till huvudinnehåll

Räven - ett anpassningsbart rovdjur

Räv
Räv Bild: Bold Stock räven

Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

Fakta om rödräven

Rödräv (Vulpes vulpes)
Den mest förekommande arten i rävsläktet (Vulpes)
Längd: Kring en meter
Vikt: 5-10 kg
Livslängd: Kring tio år
Föda: Allätare

Räven (Vulpes vulpes) hör till världens mest utspridda rovdjur. Räven hittar lätt föda i människans närhet och därför förekommer det mer rävar på bebodda områden än i vildmarken. Det bor rävar till och med i parker och villaområden inne i städer.

Ändå är räven ett skyggt rovdjur som undviker människor, fastän den bor i närheten av dem.

Liksom vargen är räven ett hunddjur. Den är långsmal till formen och har en lång svans, spetsig nos och stora öron. Den kan bli drygt en meter lång och väga 5-10 kilo. Rävhannen är lite större och kraftigare än honan.

Rävungarna på Yles bakgård
Det är inte ovanligt att rävar bor i tätorter. Rävungarna på Yles bakgård Bild: Lasse Isokangas / Yle cityräv

Äter vad som finns

Räven är en allätare som äter vad den hittar, från daggmaskar, grodor och bär till harar, ekorrar och kadaver. Favoritfödan är sork. Listig som den är kan räven även gömma matrester i en grop i marken.

Rävens bo är ett gryt eller en lya i marken som den själv gräver. Där sover räven på dagen och där söker den också skydd. Grytet består av olika gångar och rum, och kan ibland vara ett gammalt grävlingsgryt som räven tagit över.

I grytet föder rävtiken sina ungar om våren. De är i snitt 4-7 till antalet och matas ända till hösten, när hannarna och en del av honorna lämnar familjens revir. Rävfamiljen kan dessutom bestå av några rävhonor från fjolårets kull.

Pälsen beror på klimatet

Räven byter päls en gång om året och då kan den se rätt ruggsliten ut. Pälsens yvighet och färg varierar också beroende på klimatet och miljön.

Räven är utspridd i hela Europa, Nord-Afrika och Asien. I Finland förekommer rävar överallt.

Hörselsinnet och luktsinnet är rävens viktigaste sinnen. Den är ett nattdjur som lämnar sitt gryt först i skymningen, och är därför inte lätt att få syn på om dagen.

Räven har flera olika läten. Om senvintern kan det höras hesa skall och ylanden från åkrarna när rävhannarna tävlar med varandra om honorna.



Källor:
Yle Oppiminen: Kettu on sopeutuja, Jägarförbundet.se: Rödräv, Utkik 1/ Söderströms förlag, Första djurboken/ Lars Klinting, Suomen nisäkkäät/ Otava

Läs också

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix