Hoppa till huvudinnehåll

Rören tar stryk då temperaturerna växlar

Kondensvatten droppar från gammalt rostigt rör i en bostad.
Kondensvatten droppar från gammalt rostigt rör i en bostad. rostiga rör

Senaste tidens skiftande temperaturer har bidragit till att vattenrör både spricker och fryser. Det innebär bråda tider för VVS-montörer på olika håll i Åboland.

I Pargas berättar Herbert Karlsson vid företaget BH-rör att man fått in många samtal från kunder som drabbats av rörproblem. Främst har utryckningar handlat om tina upp frusna rör.

- Jobb har vi nog, förra veckans torsdag fick vi in 24 samtal. Och värre lär det bli då det utlovats varmare temperaturer till slutet av veckan.

Karlsson förklarar att tjälen tränger längre in i marken då temperaturerna stiger och att skarpa temperaturväxlingar inte är bra för rören.

Han påpekar också att många husägare slarvat med att se över sina vattenledningar eftersom de senaste vintrarna varit så pass milda.

- Har man drabbats en gång av frusna rör så brukar man nog lära sig.

Men frågar man Turun Seudun Poltin- ja LVI-huoltos vd Marko Aaltonen verkar just det dock inte vara fallet överallt.

- Vi besöker samma ställen som vi gjorde senast det var så här kallt. Så folk verkar inte ha lärt sig någonting. Just nu tar vi hand om en hel del frusna rör och vi har betydligt mer att göra nu än jämfört med en mild vinter.

Robert Salonen vid VVS-Sanvatek i Dalsbruk har till skillnad från Karlsson och Aaltonen inte upplevt några större problem på grund av skiftande temperaturer.

- Det har varit en del frusna rör på några ställen, men inte desto mer, säger Salonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland