Hoppa till huvudinnehåll

Skandalsannfinländare tvingar hela nämnden att avgå

Olli Sademies har uteslutits från Sannfinländarna men vägrar lämna sina förtroendeuppdrag i Helsingfors. Olli Sademies är Sannfinländare. Bild: Yle olli sademies,politiker,sannfinländare

Olli Sademies har uteslutits från Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Helsingfors, men han vägrar lämna sina förtroendeuppdrag och tvingar hela fastighetsnämnden att avgå. En annan omtalad Helsingforssannfinländare, Jukka Wallin, säger att han lämnar partiet om han inte får ha egna åsikter.

På ett möte den 7 december i fjol beslöt Sannfinländarnas distriktsstyrelse i Helsingfors att utesluta Sademies från fullmäktigegruppen. I september uteslöt partistyrelsen honom från partiet på grund av hans skriverier på Facebook där han bland annat ansett att afrikanska män bör tvångssteriliseras.

- Om någon utesluts från partiet utesluts denne också automatiskt från fullmäktigegruppen, säger distriktssekreterare Jarmo Keto.

Enligt honom var det praktiska orsaker som gjorde att det räckte flera månader mellan uteslutningen från partiet och uteslutningen från fullmäktigegruppen. Sademies har varit suppleant i gruppen.

Sannfinländarna kommer därför kräva att hela fastighetsnämnden avsätts, men för att det ska ske måste vi få stöd av övriga partier.― Jarmo Keto

Bara några dagar före distriktsstyrelsen uteslöt Sademies sade fullmäktigegruppens ordförande Seppo Kanerva ändå till Yle Huvudstadsregionen att "Sademies fortfarande är en del av gruppen eftersom han har överklagat att han utesluts från partiet och att han har rätt att bli hörd".

Sademies har under hela hösten på Facebook fortsatt med sina mer eller mindre huvudlösa förslag. Bland annat har han föreslagit gruppstraff för asylsökande som begår våldtäkter.

Sannfinländarna kräver att nämnden avsätts

Olli Sademies har representerat Sannfinländarna i fastighetsnämnden i Helsingfors och i styrelsen för Helsingforsregionens miljötjänster. Enligt distriktssekreterare Jarmo Keto vägrar Sademies lämna de här förtroendeuppdragen.

- Sannfinländarna kommer därför kräva att hela fastighetsnämnden avsätts, men för att det ska ske måste vi få stöd av övriga partier, säger Keto.

Om Sademies inte frivilligt lämnar sin plats i nämnden måste hela nämnden avsättas för att sedan tillträda på nytt utan Sademies. En ledamot kan inte tvingas avgå.

Den här processen kan inte Sannfinländarna ensamma sätta igång utan det krävs först att en fjärdedel av fullmäktige tar initiativ till ett tillfälligt utskott som utreder nämndens avgång. Utskottet bereder sedan ärendet och beslut om att avsätta nämnden fattas av fullmäktige. Det här enligt kommunallagen.

Samma sak gäller också för samkommuner som Helsingforsregionens miljötjänster.

Olli Sademies bekräftar för Yle Huvudstadsregionen att han inte har för avsikt att lämna sina förtroendeuppdrag.

Partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo reagerade på Jukka Wallins meddelande på Twitter och krävde en förklaring. Riikka Slunga-Poutsalo lojo,riikka,riikka slunga-poutsalo,röstdrottning 2012,sannfinländarna,sannfinländarna i lojo,slunga-poutsalo,västnyland

Wallin avgick från invandringsdelegation

En annan Helsingforssannfinländare vars skriverier på sociala medier väckt uppmärksamhet är Jukka Wallin. Vänsterförbundet krävde i slutet av november att Wallin avgår från delegationen för invandrings- och integrationsärenden i Helsingfors efter att han på Suldaan Said Ahmeds (VF) Facebooksida lagt upp ett foto på två män som gör nazisthälsning. Said Ahmed är också medlem i invandringsdelegationen.

Wallin har nu avgått från delegationen men säger att det inte beror på Vänsterförbundets krav.

- Jag hade redan före det funderat på att avgå eftersom platsen i delegationen är så obetydlig. Jag har också haft personliga skäl till att lämna min plats där, säger Jukka Wallin till Yle Huvudstadsregionen.

Jukka Wallin skriver att han avgår om partiet inte kan godkänna att han har egna åsikter.

Skämtade om sextrakasserier

Wallin hamnade också i blåsväder efter att han tidigare i januari skrev ett meddelande på Twitter till Yle-journalisten Rakel Liekki om att hon som tidigare porrstjärna borde stå ut med sexuella trakasserier. Liekki hade skrivit på Twitter om två män som försökte ta ett foto under hennes kjol när hon var programledare på tv.

Wallin svarade henne med att fråga om hon börjar bli blyg på gamla dagar och att hon borde vara stolt om folk ännu vill se hur det ser ut under kjolen.

Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo reagerade på Twitter på Wallins kommentar och krävde en förklaring. Wallin skrev förra veckan ett blogginlägg om att han inte har gått med i politiken för att ge upp sina egna åsikter. Oberoende om de är allmänt accepterade eller inte. Han skriver att han lämnar partiet om det inte kan godkänna att han har egna åsikter.

Wallin är suppleant i Sannfinländarnas distriktsstyrelse i Helsingfors.

Ändring 19.1 klockan 10.12: Meningen om att Olli Sademies inte har kunnat nås för en kommentar ändrades till att Sademies bekräftar att han inte har för avsikt att lämna sina förtroendeuppdrag.

 • 2016 varmaste året någonsin

  Det är tredje året i rad som jorden slår sitt värmerekord.

  År 2016 blev det varmaste uppmätta året någonsin. Det är tredje året i rad som vi har nytt värmerekord för jordens medeltemperatur.

 • Karlebyföräldrar ifrågasätter skolutredningar

  Karlebyföräldrar fick information om skolornas framtid.

  Tjänstemännen höll infomöte för Karlebyföräldrarna om hur undervisningen och skolnätet ska se ut i framtiden. Men Anette Hagström-Penttilä och många föräldrar med henne ställer sig tvivlande till de utredningar som ligger till grund för att stänga byskolorna.

 • Obama: Ett konstruktivt förhållande till Ryssland i USA:s intresse

  Barack Obama höll sin sista presskonferens i Vita huset.

  Det är viktigt för USA att ha ett konstruktivt förhållande till Ryssland, men glöm inte Ukraina, var den signal som USA:s president Barack Obama sände till den tillträdande presidenten Donald Trump på Obamas sista presskonferens som president.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen