Hoppa till huvudinnehåll

Svenskarna konsumerar sig till högkonjunktur

Drottninggatan i Stockholm.
Den inhemska konsumtionen göder den svenska ekonomin. Drottninggatan i Stockholm. Bild: MAURITZ ANTIN / EPA drottninggatan

Fler svenskar har mera pengar att röra sig med. Varför mår ekonomin så mycket bättre i Sverige?

En snabb titt i de köpstarka kvarteren i Stockholm ger en vink om att köpkraften är bra mycket bättre än i motsvarande kvarter i Helsingfors. Ser man på tillväxtsiffrorna så snurrar de ekonomiska hjulen mycket snabbare i Sverige än i Finland just nu.

Sverige är på väg in i en högkonjunktur. Den svenska tillväxten var ifjol den högsta på fyra år, och i år väntar landet sig en tillväxt på 3,7 procent mot prognosen på 1,0 procent för Finland. Arbetslösheten ligger på 7,0 procent i Sverige och väntas sjunka nästa år till 6,5 procent, mot nuvarande 9,4 för Finland (november 2015).

Hemmamarknaden speciellt viktig

I motsats till Finland, som inte kan spela med en egen valuta, så har Sverige kunnat dra nytta av den svaga kronan för att hålla exporten igång. Men det är speciellt hemmamarknaden som har fått fart på den svenska ekonomin.

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.
Professor Lars Calmfors Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet. Bild: Yle / Ingemo Lindroos internationell ekonomi

– Vi tvingades inte som många andra länder att strama åt finanspolitiken. Och så har vi inte som Finland varit utsatta för några speciella branschproblem. Så vi har haft en väldigt stark konsumtion. Ökade disponibla inkomster som har gett ökad konsumtion. Det är framför allt det som driver upp konjukturen, säger Lars Calmfors, som är professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Amorteringsfria lån och löneökningar - och inget beroende av enskilda sektorer

Förmånliga bostadslån på generösa villkor och löneökningar ger mera pengar att konsumera med. Inflationen har varit låg och reallönerna har ökat med 2,6 procent per år, i medeltal, under de tre senaste åren. Speciellt konsumtionen av tjänster ökar. Ekonomiska experter har ofta påpekat att den diversifierade – eller mångsidiga – basen i svensk ekonomi är en av de stora fördelarna, jämfört med Finland.

– Vi är inte beroende av enstaka sektorer. Det gör att vi inte är så känsliga att det skulle uppstå problem i någon enskild sektor, som gruvsektorn, massaindustrin eller it-sektorn.

Sysselsättningen av nyanlända en utmaning

Under de kommande åren kommer sysselsättningen av nyanlända att vara den stora utmaningen. Ekonomiska experter förutspår stora kostnader på mellanlång sikt, då det krävs mycket resurser för integration och arbetsmarknadsåtgärder, men på riktigt lång sikt kan den ökade arbetskraften bli en tillgång.

Då en större del av den nuvarande befolkningen inte längre kommer att vara kvar i arbetslivet behövs mera arbetskraft speciellt inom vård och omsorg.

– Sedan kan man hoppas att vi klarar av integrationen. På riktigt lång sikt, om vi lyckas, så kommer det att vara välfärdshöjande, säger professor Lars Calmfors.