Hoppa till huvudinnehåll

Coachen tipsar: Så här blir du skicklig på kroppspråk

niina sainius
Niina Sainius är coach i kroppsspråk niina sainius Bild: Yle/Parad Media niina sainius

Coachen Niina Sainius har specialiserat sig på icke-verbal kommunikation eller kroppsspråk. Oberoende om du ska diskutera med kassan i matbutiken, hålla ett föredrag eller vara imponerande på en arbetsintervju kan det vara skäl att fundera på ditt kroppsspråk.

Första intrycket varar

Det första intrycket görs på bara några sekunder och folk baserar det till stor del på det icke-verbala budskap du utstrålar. Det inbegriper minen, ögonrörelser, kroppsställning, gester, beröring och hur du använder dig av utrymmet.

Niina Sainius fick titta på två inslag ur Efter Nios arkiv för att analysera Mårten Svartströms och Sonja Kailassaaris kroppsspråk i olika situationer. I Mårtens fall handlade det om en arbetsintervju på Rovio. När Peter Westerbacka kommer för att hämta Mårten till intervjutillfället skakar de hand. Mårten som inte förberett sig för intervjun är nervös och det yttrar sig i en överivrig handskakning. Niina Sainius poängterar:

– Visst ska du vara glad och entusiastisk när du hälsar, men ett fast och lugnt handtag imponerar mera än en hysterisk och okontrollerad ryckning av den andras hand.

Kom ur ditt pansar

Det vanligaste misstaget vi gör i vårt kroppsspråk är att vi döljer vår entusiasm för att vi tror att den förstör vår trovärdighet. Det är en gammal myt. Ingenting kunde vara mindre sant säger Niina Sainius.

– En skicklig talare vågar vara spontan. Visa din passion! Våga vara unik – det är det som människor tar till sig och det får dem att lyssna till dina ord. Ingen njuter av att titta på ett uttryckslöst stenansikte, oberoende hur viktigt själva innehållet är.

Under de 13 år som Niina Sainius har jobbat som coach i kroppsspråk har hon bedömt ungefär 25 000 olika människors videon där de bandat sina kroppspråk.

– Finländare har tendens att tala utan att röra överläppen alls. Om vi önskar publiken hjärtligt välkommen kan vi inte göra det med en gravallvarlig min. Dina miner och dina ord måste säga samma sak.

Sluta förminska dig!

Ett annat typiskt misstag vi gör när vi är nervösa är att vi kryper ihop och förminskar oss själva i ord och handling. Sonja blev utsatt för en överraskningsintervju förra hösten när hon oförberedd fick intervjua Hollywood-skådespelaren Elijah Wood och hans DJ-kompisar. I arkivklippet ser vi en Sonja som kurar ihop sig och ber med sina händer om förlåtelse. Niina Sainius tycker inte att det kroppsspråket hjälper situationen.

– Det blir svårt för den du talar till att relatera till dig. Den pinsamma känslan smittar. Även om du har gjort ett misstag eller skäms kan du räta på dig som det proffs du är och göra det bästa av situationen.

Efter Nio om kroppen, torsdagen den 21 januari 2016, kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Nyligen publicerat - Yle Fem