Hoppa till huvudinnehåll

Financial Times: Flyktingar behöver inte stanna i det första EU-landet

Flyktingar korsar gränsen mellan Makedonien och Serbien 2015.
Dublinförordningen fungerar inte, men det är oklart hur den ska ersättas. Flyktingar korsar gränsen mellan Makedonien och Serbien 2015. Bild: EPA/DJORDJE SAVIC flyktingkris

Flyktingar kommer i framtiden inte längre att behöva söka i asyl i det första EU-land de anländer till, det skriver tidningen Financial Times. Enligt tidningen kommer den så kallade Dublinförordningen att slopas eftersom den inte fungerar i praktiken.

Financial Times skriver att den Europeiska kommissionen har beslutat att slopa Dublinförordningen som tvingar asylsökande att söka asyl i det första EU-land de kommer till.

Uppgifterna kommer enligt tidningen från tjänstemannakällor, som känner till förslaget som ska läggas fram i mars.

Orättvis regel

Enligt Financial Times anser kommissionen att regeln är föråldrad och orättvis. Att ersätta regeln kommer ändå antagligen att vara svårt, bedömer tidningen. De nordliga EU-länderna gynnas av det nuvarande systemet som ger dem en möjlighet att skicka tillbaka asylsökande till de sydliga länderna dit flest flyktingar kommer.

Systemet fungerar ändå inte i praktiken. Grekland och Italien som tar emot största delen av de asylsökande som kommer till EU har inte registrerat alla som har anlänt.

Dessutom bestämde Europadomstolen redan år 2011 att asylsökande inte kan skickas tillbaka till Grekland eftersom förhållandena för att ta emot flyktingar är bristfälliga.

Oklart vad som kommer istället

Enligt Financial Times källor är det ännu oklart hur den nuvarande regeln ska ersättas.

Tjänstemännen tror att diskussionerna om ett nytt förfarande ska fortsätta åtminstone till och med mars.

Ett permanent omplaceringssystem skulle vara ett alternativ, enligt tidningen. Enligt ett sådant system skulle de asylsökande delas upp mellan EU-länderna baserat på en förutbestämd kvot. Kvoten skulle i sin tur basera sig på till exempel de olika EU-ländernas bruttonationalprodukt och invånarantal.

Ingen vill ta emot flera frivilligt

EU-länderna lovade i september ifjol att förbinda sig till ett omplaceringssystem i betydligt mindre skala. Enligt det här systemet ska 160 000 asylsökande flyttas från de värst belastade EU-länderna till andra EU-länder.

Hittills har ändå endast 322 människor flyttats, eftersom de länder som har drabbats lindrigare av flyktingvågen hittills har varit motvilliga att erbjuda platser åt de asylsökande som ska omplaceras.