Hoppa till huvudinnehåll

Kattan trea i Debattävlingen 2016

Bild: Yle/Philip Stenkula

Vasa Övningsskola vann finalen i Debattävlingen 2016. Finalen avgjordes mellan Vasa Övningsskola och Lovisa gymnasium. På tredje plats kom Katedralskolan i Åbo och på fjärde plats gymnasiet Lärkan.

Årets jury bestod av Susanna Ginman, chef för ledarredaktionen på KSF Media, Yles politiska reporter Anne Suominen, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund Nicholas Kujala samt Svensk Ungdoms förbundsordförande Ida Schauman. Debatten leddes av Rikhard Husu från Yle Obs Debatt.

Domarna berömde den höga nivån i debatterna.

- Jag är imponerad dels över deltagarnas kunskaper och dels över hur de lyckades slipa sina argument. Argumenten var tankeväckande även om deltagarna inte hade hunnit förbereda sig för just de här rubrikerna, säger Anne Suominen.

Tävlingen ordnades mellan finlandssvenska skolor på andra stadiet. I år var rekordmånga skolor med och tävlade, totalt 18 stycken.

- Vi är så glada över det stora intresset för debattävlingen. Den finländska skolan skulle må bra av mera debatt och diskussion, kunskaper man behöver oberoende av vad man gör i livet. Nästa år hoppas vi på ännu fler deltagare, säger Ida Schauman och Nicholas Kujala.

Debattävlingen är icke-partipolitisk och har som mål att ge ungdomar en möjlighet att öva sig på att debattera och även att ge samhällsfrågor mer utrymme i skolan. Det vinnande laget belönas med en resa till Bryssel.

För arrangemanget stod Svensk Ungdom i samarbete med Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS r.f.

Läs också