Hoppa till huvudinnehåll

Kulturkrockar i simhallen i Jakobstad

Idrottsgården i Jakobstad. Bild: YLE/Elin NYnäs simhall

Simbyxor, inte shorts i simbassängen och duscha utan badbyxor. Det är regeln i finska simhallar men i Jakobstad har det i åratal varit problem med den här saken.

Den grupp som enligt idrottsdirektör Tove Jansson i Jakobstad har svårt att följa reglerna är invandrare och asylsökande.

- Alla är säkert inte så simkunniga och simhallen blir mera ett ställe för socialt umgänge där grupper kan sitta timtal i bubbelpoolen, säger Tove Jansson.

- Ordningsfrågorna har varit uppe till diskussion på varje personalmöte under fjolåret.

- Alla män lyder inte heller vår kvinnliga personal, de nonchalerar dem eller säger fula saker åt dem.

Inga större problem i Vasa

Reglerna är i princip desamma i Vasa och Kristinestad när det gäller badbyxor och duschregler. Skillnaden är att det inte tycks vara något större problem jämfört med Jakobstad.

- Det är inga större problem med asylsökande och invandrare än med övriga samhällsgrupper, säger Britt-Marie Väyrynen som är receptionist i simhallen i Vasa.

- Budskapet har gått fram när det gäller regler.

Simhallen i Vasa har låtit sy upp långa dräkter som passar för muslimska kvinnor och som är gjorda i ett sådant material att de är hygieniska.

Simhallen sköter dessutom om att de tvättas och fyller hygienmåtten. Det finns också längre modeller av simdräkter att hyra som passar åt män ifall någon vill ha sådana.

Simhallen i Jakobstad har också längre heltäckande simdräkter att hyra ut, så kallade burkinis, som passar flickor.

Burkini simdräkt för småflickor
Burkini. Burkini simdräkt för småflickor Bild: YLE/Kjell Vikman burkini

Läget är lugnt också i Kristinestad

Nolltolerans gäller också i Kristinestad för shorts i den snart sex år gamla simhallen. Det ordnas kurser för invandrare i hur man skall bete sig och personalen gör klart vilka regler som gäller.

Följer man inte dem får man avlägsna sig.

Har ni ordningsproblem i simhallen i dag med shorts och liknande?

- Ett annat ord för problem är arbete, säger simövervakare Peder Sahl i Kristinestad. Vi har ordnat kurser och det har fungerat bra.

- Vi delar också ut ordningsregler på många olika språk men det hjälper inte alla gånger, säger idrottsdirektör Tove Jansson i Jakobstad.

Läs också

Österbotten

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten