Hoppa till huvudinnehåll

Ligaprofiler risar: ”Domarchefen måste ta hårdare tag”

Tomi Kallio
Tomi Kallio efterlyser klarare domardirektiv. Tomi Kallio Bild: Yle / Mattias Simonsen tomi kallio

Hårdare straff, tydligare riktlinjer och bättre kommunikation. Där TPS-profilerna Tomi Kallios och Henrik Tallinders tips för förbättrat domar- och disciplinarbete i ishockeyligan.

Hockeyligan har i vinter skapat otaliga rubriker genom ojusta tacklingar och andra tvivelaktiga tilltag. Spelare har skadats, och förövarna stängts av.

TPS har upplevt båda sidorna av myntet. I skadeväg har man bland annat tappat två av lagets – och hela ligans – bästa spelare i Lauri Tukonen och Eric Perrin.

Tukonen är borta på obestämd tid med en hjärnskakning efter Jani Tuppurainens tackling i oktober, Perrin hamnade på sjukstugan efter Ben Bloods regelvidrighet i december.

Eric Perrin, november 2015.
Stjärncentern Perrin berättar för Yle Sporten att han möjligtvis kan återvända till lätt isträning nästa vecka. Eric Perrin, november 2015. Bild: Yle / Mattias Simonsen eric perrin

Både JYP-anfallaren Tuppurainen och Pelicansbacken Blood stängdes av i fyra matcher – vilket enligt Tomi Kallio är i det minsta laget.

– Jag tycker domarna får för mycket kritik, säger TPS-kaptenen till Yle Sporten. Det ska komma högre uppifrån, av dem som basar över domarna och sitter i disciplinnämnden – det är de som ska styra upp det hela.

– Om man vill ha bort fula tacklingar ska man ge ett straff på tio matcher, eller tilldela mycket större böter, som man till exempel gör i Sverige. Det är det som måste ändra.

”Ingen kommunikation”

Kallio, som före flytten tillbaka till TPS spelade tolv säsonger i Sverige, efterlyser klarare direktiv av ligans domarchef Jyri Rönn.

– Han måste ta hårdare tag och vara mer specifik med vad han vill. Givetvis gör också domarna misstag och vi blir förbannade på dem ibland, men i det stora hela tycker jag problemet ligger högre upp, säger Kallio.

Henrik Tallinder hör till dem som stängts av i vinter. Den svenske backen har åkt på två matchstraff, och medger att det ”gått lite överstyr” ibland.

Henrik Tallinder i TPS-uniform, november 2015.
Domarna vill inte prata med Henrik Tallinder. Henrik Tallinder i TPS-uniform, november 2015. Bild: Yle / Mattias Simonsen henrik tallinder

Men även i domararbetet finns en hel del utrymme för förbättring, menar Tallinder, som bland annat har gjort elva säsonger i NHL.

– Jag tycker att det ska finnas kommunikation mellan spelare och domare – och det finns det inte i Finland i dag, konstaterar Tallinder, som medger att hans bristande kunskaper i finska knappast hjälper.

– Men det är överlag väldigt få domare som kommunicerar, och när man väl gör det så lugnar det genast ner situationen. När de inte försöker kommunicera blir det jobbigt för både spelare och domare.

Här en lista på alla avstängningar i ligan denna säsong.