Hoppa till huvudinnehåll

"Mer plast än fisk i haven år 2050"

En filippinsk man samlar upp plastavfall ur havet.
En filippinsk man samlar upp plastavfall ur havet. Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO plast. plastavfall

Om dumpningen av plastavfall i jordens hav fortsätter i nuvarande takt, kommer den totala mängden plast år 2050 att väga mer än de samlade fiskbestånden.

Redan i dag hamnar varje år minst åtta miljoner ton plast i haven. Det motsvarar ett lastbilslass plastavfall varje minut.

Uppgifterna kommer från miljöstiftelsen Ellen MacArthur Foundation, och presenterades vid öppningen av Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.

Produktionen av plast har tjugofaldigats sedan 1964, och kan enligt stiftelsens rapport öka med ytterligare nästan fyra gånger till år 2050. Samtidigt slukar platsframställningen en allt större andel av jordens oljeproduktion.

Och trots den ökande åtgången är det bara runt fem procent av all plast som återvinns. Runt 40 procent hamnar på soptippar. Och en tredjedel i känsliga ekosystem, som världens hav.

Fortsätter utvecklingen enligt detta mönster innehåller haven år 2025 ett ton plast för varje tre ton fisk. Efter ytterligare ett kvartssekel finns det mer plast än fisk i oceanerna, i vikt räknat.

Alternativa material

Ellen MacArthur Foundation efterlyser en drastisk förändring i mänsklighetens användning av plast. I synnerhet förpackningsindustrin borde minska på förbrukningen ordentligt.

Vidare borde framställningen av material som är svåra att återvinna, som PVC och frigolit, efter hand upphöra helt. I stället bör det utvecklas biologiskt nedbrytbara typer av material, som också vad priset gäller kan utgöra ett äkta alternativ till de oljebaserade plasterna. Återvinningen av plast borde också bli bättre.

För att målen ska uppnås behövs ett bättre samarbete mellan myndigheter, den privata sektorn och enskilda medborgare. De ska samfällt verka för att plast inte förvandlas till avfall och hamnar i ekosystemen, anser rapporten.

Den berömda brittiska seglaren Dame Ellen MacArthur satte åren 2004-05 rekord i ensamsegling jorden runt. Efter att hon 2010 avslutade sin tävlingskarriär grundade hon Ellen MacArthur Foundation, som genom opinionsbildning och informationsspridning driver på övergången till en cirkulär ekonomi.