Hoppa till huvudinnehåll

Sällsynt fågelgäst i Borgå

skäggmes fotograferad i ruskis i borgå 20.01.16
Skäggmes fotograferad i Ruskis den 20 januari. skäggmes fotograferad i ruskis i borgå 20.01.16 Bild: Yle/Stefan Härus naturfoto

De senaste dagarna har fågelskådarna utmanat kylan för att få en sällsynt glimt av den färggranna skäggmesen i Ruskis.

En jämn ström med bilar har de senaste dagarna åkt ut mot naturskyddsområdet Ruskis söder om Borgå centrum. Bilarna har stannat efter den tredje bron och ut hoppar fågelskådare och naturfotografer. De har hört att den sällsynta skäggmesen är på besök.

Fågelskådare i Ruskis.
Fågelskådare på rad i Ruskis. Fågelskådare i Ruskis. Bild: Yle / Hanna Othman skäggmes

Heljä och hennes man har på onsdag kommit åkande från Helsingfors för att fotografera skäggmesen. Hon berättar att de också i somras flera gånger försökte få den på bild utan att lyckas.

Sommartid kan man höra fågeln i vassen. Den har ett piggt läte, men det är svårare att få syn på den.

– Nu sitter de här i vassen helt intill vägen, solen lyser och vi får väldigt bra bilder, säger Heljä. Med tillräckligt mycket kläder på, stör det inte ens att termometern visar minus nitton grader. Kamerans batteri tar tyvärr bara lite stryk.

Fågelskådare i Ruskis.
Heljä och hennes man har satsat på utrustningen. Fågelskådare i Ruskis. Bild: Yle / Hanna Othman naturfotografer

Hennes man följer med många olika Facebookgrupper för fågelskådare. Den vägen hörde de om att skäggmesen hade setts i Borgå. Den vägen hörde också Henry Forsström från Helsingfors och Reijo Korvenpää från Vanda om den.

– Vi har en ledig dag och ville gärna fotografera skäggmesen. Det är en sällsynt färggrann fågel i finska mått och ser rolig ut, säger Forsström.

skäggmesar fotograferad i ruskis i borgå 20.01.16
Runt 40 skäggmesar har setts i Borgå. skäggmesar fotograferad i ruskis i borgå 20.01.16 Bild: Yle/Stefan Härus skäggmes

De hoppas också se några andra intressanta fåglar under dagens lopp.

I Ruskis har man räknat till ungefär 40 skäggmesar. I Finland beräknas det bo endast 200 till 500 häckande par. Skäggmesen trivs i vassområden. Fågeln häckade för första gången i Finland i slutet av 1980-talet.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland