Hoppa till huvudinnehåll

"Ukrainarnas ilska mot korruption kan bli farlig"

En bild på människor som går i ett demonstrationståg i Ukraina. Ukrainska flaggor syns i tåget.
Vi behöver EU:s hjälp om vi ska kunna ro iland reformer. Glöm inte att upproret skedde också under EU:s flagga, säger Daria Kaleniuk. En bild på människor som går i ett demonstrationståg i Ukraina. Ukrainska flaggor syns i tåget. Bild: EPA Ukraina,protester,demonstrationer,kiev

EU borde ta till hårdare påtryckningar mot Ukrainas regering för att påskynda bekämpandet av korruption, säger en ledande anti-korruptionsaktivist. Det borde också ske snabbt för missnöjet kokar under ytan, säger Daria Kaleniuk.

– Vi håller på att förlora kampen mot tiden då det gäller korruptionen. Det görs inga riktiga reformer. Det görs imitationer av reformer som genomförs på papper enligt EU:s och civilsamhällets krav. Men det vi nu ser är att politikerna försöker göra om ett gammalt, korrupt system så att det ser europeiskt ut på ytan, medan allt egentligen fortsätter som förut, säger Daria Kaleniuk.

Kaleniuk är chef för medborgarorganisationen Antac, Centret för bekämpning av korruption i Kiev, som tidigare jobbade med att ta fram bevis om myndighetskorruption under Viktor Janukovytj styre.

Sedan folkresningen har kampen fortsatt, vid sidan om att försöka utarbeta de reformer som behövs för att kunna komma åt och utrota problemet.

På sistone har mycket arbete satsats på ett nytt område, som Kaleniuk tror kan vara avgörande för hela landets framtid.

– Vi måste reformera åklagarmyndigheterna och rättsväsendet. Korruptionen i Ukraina är systematisk. Orsaken är att ingen någonsin straffas. Folk i höga ämbeten stjäl för egen och andras räkning och ställs nästan aldrig inför rätta. Innan det förändras kommer de andra reformerna inte heller att ha någon inverkan och korruptionen kommer att fortsätta.

Demonstration mot korrupiton utanför åklagarmyndigheterna i Kiev sommaren 2015
Demonstrationer mot korruption, som den här utanför åklagarmyndigheten i Kiev i somras, är allt vanligare. Demonstration mot korrupiton utanför åklagarmyndigheterna i Kiev sommaren 2015 Bild: EPA/ROMAN PILIPEY antikorruption

Korruptionen måste straffas

Vill man verkligen förändra systemet menar Kaleniuk att man måste börja med rättsväsendet.

– Vi behöver oberoende poliser och åklagare som kan jaga fram och straffa de skyldiga utan att de kan utsättas för påtryckningar. Men de här tjuvarna är ofta inflytelserika och därför behöver vi EU:s stöd, säger Kaleniuk.

Ukraina har nyligen inrättat en åklagarmyndighet som bara ska gå åt korruptionen, eftersom EU och IMF krävde det.

Men att se till att det inte blir ytterligare en tandlös korrumperad myndighet visade sig enligt Kaleniuk vara svårt.

Premiräminister Arsenij Jatsenjuk talar till parlamentet i Kiev.
Premiärminister Arsenij Jatsenjuks koalitionsregering är i praktiken förlamad. Delar av hans block motsätter sig reformer och har förhalat arbetet mot korruption. Premiräminister Arsenij Jatsenjuk talar till parlamentet i Kiev. Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO parlamentet i ukraina

Regeringen och presidenten gjorde motstånd vid varje tillfälle och försökte få personer med nära band till politikerna tillsatta till olika poster.

Hela processen blev en kamp mellan politikerna och civilsamhället, bland annat Antac.

– EU:s stöd har hela tiden varit avgörande för framstegen i den här frågan, men det kommer allt för sällan, säger Kaleniuk.

– Vi behöver EU:s hjälp. Om ni i EU vänder oss ryggen kommer folket och civilsamhället att förlora sitt starkaste vapen i den här kampen, alltså EU:s stöd för våra krav. För presidenten, regeringen och parlamentet lyssnar mer på EU-ambassadören, eller kommissionärerna Juncker och Mogherini, än de lyssnar på folket, även om det är frågan om tusentals människor på gatan, säger Kaleniuk.

EU har gett löften om närmare relationer, bland annat visumfrihet, så länge vissa krav följs i Kiev.

Politikerna behöver EU:s hjälp och Kaleniuk menar att unionen skulle kunna spela en avgörande roll i hur reformerna framskrider bara genom att ställa sina krav i skarpare ordalag.

Det skulle samtidigt stärka civilsamhällets och folkets röst.

– Största delen av ukrainarna vill se mer integration med Europa. En studie frågade nyligen vilken slags stöd ukrainarna vill ha av EU. Uppseendeväckande många svarade att de inte förväntar sig pengar, för också de pengarna kan stjälas. Däremot förväntar de sig att EU utövar politiskt inflytande och påtryckning, säger Kaleniuk.

Missnöjet växer

Men om man ska rädda Ukrainas utveckling börjar det vara bråttom.

Ekonomin går mot botten, köpkraften är allt sämre och priserna stiger. Inflationen skjuter i höjden samtidigt som valutan har tappat största delen av sitt värde.

Ingen har några illusioner om att det skulle bli lätt, säger Kaleniuk, men tålamodet tryter nu till och med till en farlig grad.

– Ukrainarna är beredda att göra uppoffringar, att äta brödet utan smör som jag brukar säga. De är redo att vänta på bättre tider om de samtidigt ser små men tydliga framsteg.

- Men då de blir fattigare och åklagaren samtidigt inte ens tar tag i gamla regimens brott, eller skatteministern har två lyxvåningar i London som han glömmer att deklarera och ändå får sitta kvar, då blir det ursäkta mig nu, helt förbannade. Det bygger ingen tillit till hur sakerna sköts och skapar inte tålamod i väntan på reformerna, säger Kaleniuk.

Nästa revolution kan vara väpnad

Det kokar nu enligt henne under ytan. Ilskan kan visa sig bli farlig.

Den kultur av fredlig civil olydnad som rådde i Ukraina före folkresningen har fått sig en hård törn, av våldet mot demonstranterna på Majdan men framförallt av kriget i öst.

Kaleniuk lyfter fram en möjlig utveckling som diskuteras en hel del i Ukraina, men ännu inte verkar ha fått uppmärksamhet i EU.

– Våra ledare borde förstå att det finns tusentals soldater, hundratusen frivilliga som riskerar sina liv och har förlorat vänner vid fronten. Och då de kommer hem ser de att ingen verklig förändring har ägt rum, att korrupta statsanställda fortfarande stjäl från staten utan att straffas.

- Deras politik blir allt mer radikaliserad och om de inte ser något alternativ kan de ta till vapen. Jag tror att om den kommer, är det armén som genomföra ett tredje Majdan-uppror. Och det kan bli farligt, säger Kaleniuk.