Hoppa till huvudinnehåll

Världens första metallopera - Apocalyptica-musiker mixar Puccini med heavy metal

Nationaloperan i Helsingfors inleder året med något aldrig tidigare skådat - en opera komponerad av två av Finlands främsta metallmusiker. I Indigo blandas klassisk italiensk opera med hårdrock och metallestetik.

Eicca Toppinen och Perttu Kivilaakso
Eicca Toppinen och Perttu Kivilaakso Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva perttu kivilaakso

Världens första metallopera har den bland annat kallats, Nationaloperans nya beställningsverk Indigo. Kompositörerna Eicca Toppinen och Perttu Kivilaakso från metallbandet Apocalyptica väljer själva att kalla sin opera en hybrid.

- Det är en kombination av många olika element, en blandning av traditionell opera och vårt eget moderna och metalliska formspråk, säger Toppinen.

Operan har varit en utmaning att skriva, men en utmaning som de två metallmusikerna tog sig an med stor entusiasm. Både Toppinen och Kivilaakso har en gedigen klassisk bakgrund, och framförallt Kivilaakso erkänner att han är en hängiven operafantast, med en extra fäbless för italiensk 1800-talsopera.

- I operan finns förstås mycket av vårt eget tonspråk, men vi har försökt respektera den klassiska operan så långt det bara är möjligt. Därför är slutresultatet också väldigt romantiskt och melodiskt, säger Kivilaakso.

Ur operan Indigo på Nationaloperan
1 Ur operan Indigo på Nationaloperan Bild: Yle/Antti Haanpää perttu kivilaakso

"Vackraste operan sedan Turandot"

De facto tycker de två metallmusikerna att de har skapat den vackraste operan sedan Puccinis Turandot. Den anses vara den sista av de klassiska operorna som grundade sig på stora känslor och vackra melodier. Men alltså inte nu längre, enligt Kivilaakso och Toppinen.

- Ingen annan vågar idag komponera ett så romantiskt drama och så vackra arior, menar de.

Själva har de modet, eftersom de som heavymusiker inte behöver bry sig om vad alla andra i operabranschen tycker.

Indigo är också uppbyggd enligt alla konstens regler och allt som ska finnas i en opera är med.

- Det viktigaste i en opera är vissa emotioner, säger Kivilaakso. Det måste finnas ett starkt drama, romantik och tragedi, en hopplös kärlekshistoria som förstås slutar i fördärv. Allt det här finns med i Indigo.

Ur operan Indigo på Nationaloperan
1 Ur operan Indigo på Nationaloperan Bild: Yle/Antti Haanpää perttu kivilaakso

Hjälp med partituret

Helt ensamma om det musikaliska slutresultatet är de två metallmusikerna ändå inte. Ett tydligt spår i operan har också Jaakko Kuusisto lämnat. Det är han som har arrangerat musiken och anpassat den till operans orkester och kör. Samtidigt har han varit tvungen att fatta många beslut.

- Det har varit min uppgift att få det som Perttu och Eicca har skrivit att låta så bra som möjligt, och jag tror att de som känner till min musik från tidigare kan hitta saker de känner igen i Indigo, säger Kuusisto.

Också Kuusisto betonar att respekten för den klassiska operan hela tiden finns med. Indigo är ingen heavyopera, utan just en salig blandning. Och en lyckad sådan.

- Vi har under årens lopp hört ganska många försök att få orkestrar att spela rock och heavymetal, och alltid har det inte lyckats. Men det är definitivt möjligt.

- Gör ni det nu?

- Jo. Jo, det gör vi. Absolut.

Jaakko Kuusisto dirigerar Indigo på Nationaloperan
Jaakko Kuusisto Jaakko Kuusisto dirigerar Indigo på Nationaloperan Bild: Yle/Antti Haanpää jaakko kuusisto

Dystopiskt innehåll

Librettot till Indigo är skrivet av Sami Parkkinen. Det handlar om ett globalt läkemedelsföretag som har tagit fram ett verkligt mirakelmedel, ett piller som gör människorna supereffektiva och minskar deras sömnbehov. Men småningom visar det sig att pillret har en del minst sagt obehagliga bieffekter, och det blir bråttom att komma på en lösning. Texten tar upp frågor om etik och moral, om tron på teknologin och om girighet och ansvar.

Indigo har urpremiär på Nationaloperan fredagen den 22 januari. Föreställningen sänds direkt på Yle Teema, och på lördag den 30 januari sänds den kl. 19.00 på Arenan.