Hoppa till huvudinnehåll

Eklöv: Dags för Mäkäräinen att glömma världscupen och sikta på VM

Skidskytte
Mäkäräinens skytte imponerar fortfarande inte. Skidskytte Bild: EPA kaisa mäkäräinen

Yle Sportens skidskytteexpert Magnus Eklöv säger att Mäkäräinen inte varit sig själv i år. Hon borde vara bättre, säger Eklöv.

Kaisa Mäkäräinen slutade bara på artonde plats i sprinten i Anterselva. Två missar på vallen och en ovanligt långsam insats i spåret gjorde att Mäkäräinens sprint inte blev en höjdare.

– Så mycket efter ska hon inte bli. Hon bommade två gånger och borde ha slutat på en bättre placering, säger Eklöv och plockar fram ett statistikpapper.

– Om Mäkäräinen hade åkt lika fort som hon vanligtvis gör hade hon slutat trea.

Samtidigt slutade Gabriela Soukalova nia – den sämsta noteringen för säsongen. Hon rymde ändå ytterligare i världscupsammandraget. Mäkäräinen är hela 184 poäng efter Soukalova i världscupen.

Är loppet kört för Mäkäräinens del?

– Jo, jo, jo. Om hon vinner alla återstående tävlingar får Soukalova inte ta sig in bland de tre bästa. Mäkäräinens enda chans är att Soukalova blir sjuk. Då har hon ännu Wierer, Dahlmaier, Dorin Habert och Hildebrandt framför sig.

Kaisa Mäkäräinen, Hochfilzen, 11.12.2015.
Mäkäräinen har flera åkare framför sig i sammandraget. Kaisa Mäkäräinen, Hochfilzen, 11.12.2015. Bild: EPA / All Over Press mäkäräinen

Borde satsa på VM

Enligt Eklöv borde Mäkäräinen koncentrera sig helt och hållet på VM i Oslo i mars och lägga upp träningar och tävlingar därefter. Världscupen fortsätter i Kanada i början av februari.

– Hon borde fundera om hon ens ska ställa upp där. Det är kanske inte helt klokt med tanke på att hon varit förkyld.

Eklöv säger att han insåg att loppet var kört för Mäkäräinens del i Ruhpolding förra veckan. Då kunde en förkyld Mäkäräinen inte tävla och tappade mer mark till Soukalova.

Mäkäräinen målades upp som en stor favorit i världscupen inför säsongen, vad hände?

– Det är svårt att säga. Den största skillnaden är att skidfarten inte är som tidigare. Andra har höjt sig en del, men Mäkäräinen har fallit tillbaka ännu mer än de andra höjt sig, säger Eklöv och plockar fram statistik som stöder påståendet.

Är du förvånad?

– Faktiskt lite. Det borde inte vara ett problem. Det kan kanske bero på att hon drog ut på beslutet om att fortsätta, men hon känner ju sin kropp och borde veta. Så är hon ju också ett år äldre.

– I fjol hade Mäkäräinen 207 poäng mer i världscupen vid det här skedet. Med det resultatet skulle hon leda i dag.

Mäkäräinen fyllde 33 år i januari.

Kaisa Mäkäräinen tog andraplatsen. Dorothea Wierer (i mitten) vann och Gabrielan Soukalova slutade trea.
Mäkäräinen har också fått till det under säsongen. Kaisa Mäkäräinen tog andraplatsen. Dorothea Wierer (i mitten) vann och Gabrielan Soukalova slutade trea. Bild: EPA kaisa mäkäräinen

Lite bättre skytte

Trots att det har talats en hel del om Mäkäräinens skakiga skytte har hon träffat fler tavlor än i fjol: 84 procent mot 82,8 procent förra säsongen.

Siffrorna är mediokra i jämförelse med sylvassa världscupledaren Soukalova. Hennes träffprocent hittills: 94.

Eklöv påpekar att förhållandena under tävlingarna varit mer gynnsamma i år än i fjol.

Markkanen torsdagens ljuspunkt

Sanna Markkanen slutade 35:a på torsdag och tog sina första världscuppoäng. En liten blåvit framgång.

– Det var hennes klart bästa tävling i år, den bästa placeringen i karriären. En fullträff för hennes del.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport