Hoppa till huvudinnehåll

Esbobarnen ska ha lika rätt till dagvård

Legofigurer i stadsmiljö.
Legofigurer i stadsmiljö. Bild: Yle/Annika Holmbom legofigur

Esbo ska inte begränsa rätten till dagvård, det tycker stadens utbildningsnämnd som på onsdag kväll diskuterade saken. Huruvida det här också ska gälla de svenskspråkiga barnen i Esbo klarnar nästa vecka då nämnden Svenska rum behandlar frågan.

Helsingfors bestämde i höstas att trotsa regeringens förslag om att begränsa den subjektiva rätten till dagvård och nu ser det ut som om också Esbo väljer att strunta i regeringens förslag.

Nu ser det ut som om också Esbo väljer att strunta i regeringens förslag.

Enligt regeringens lagändring skulle barn till föräldrar som är arbetslösa ha rätt till dagvård bara 20 timmar i veckan, det vill säga bara hälften av den tiden som andra barn har rätt till. Det här gäller också barn till föräldrar som är vårdlediga och hemma med ett yngre syskon.

Enligt förslaget skulle Esbo spara närmare två miljoner euro i år, och senare till och med ännu mer, genom att begränsa den subjektiva rätten till dagvård.

Utbildningsnämnden i Esbo konstaterade ändå att alla barn ska ha lika rätt till dagvård oberoende av om föräldrarna jobbar eller inte.

Nu går ärendet vidare till Nämnden Svenska rum och därefter fattar stadsstyrelsen och fullmäktige ett beslut.

5000 barn berörs av beslutet om att begränsa den subjektiva rätten till dagvård. Av dessa 5000 skulle 1750 gå miste om sin heldagsvård. I de här uppskattade siffrorna ingår både de finsk- och svenskspråkiga barnen i Esbo.

Läs också