Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna reser mer än någonsin – men tar det säkra före det osäkra

Oron för den internationella terrorismen återspeglas också i vart vi väljer att resa. De finska resebyråerna har till exempel helt slutat sälja paketresor till Egypten och Tunisien, eftersom intresset för de här länderna har svalnat bland finländska turister.

Antalet sålda resor från Finland har fördubblats under de senaste tio åren. Det visar uppgifter från resemässan, som pågår i Helsingfors just nu. Finländarna reser alltså mer än någonsin, men vi väljer det säkra före det osäkra i fråga om resedestinationer.

Hela 70 procent av resorna går nämligen till Europa och länderna kring Medelhavet. Spanien och Grekland är bekanta, populära destinationer samtidigt som Kroatien har blivit mycket populär på kort tid. Turkiet ligger också på topp tre i listan över mest populära resedestinationer bland finländarna.

Samtidigt har intresset för till exempel Tunisien och Egypten svalnat bland kunderna och de finska researrangörer har slutat sälja charter till Tunisien och Egypten.

Tunisen, resemässan 2016
Tunisen, resemässan 2016 Bild: Yle/Julia Holmvik tunisen
Det är många saker som skrämmer mig. Otryggheten. Säkerheten. Många sådana saker. Så det är bäst att hållas hemma från sådana ställen anser jag― Aino Mattsson, reseguide från Pargas.
Aino Mattsson, Reseguide, Pargas, Resemässan i Helsingfors 2016
Aino Mattsson, reseguide från Pargas, skulle inte välja att åka varken till Tunisien eller Egypten på grund av osäkert läge. Aino Mattsson, Reseguide, Pargas, Resemässan i Helsingfors 2016 Bild: Yle/Julia Holmvik aino mattsson

Även researrangörerna har märkt av rädslan för den internationella terrorismen. Numera säljer de finska resebyråerna nästan inte alls charterprodukter till Tunisien eller Egypten längre.

- Terrorhoten är nog någonting som antagligen kommer att ha en effekt när det gäller hur vi reser i framtiden. Det både ser och hör vi från de nordiska källorna och de europeiska källorna, säger Eva Torra, ordförande för Resebyråernas förbund.

Eva Torra, ordförande för Resebyråernas förbund, resemässan 2016
Eva Torra, ordförande för Resebyråernas förbund säger att charterresorna till Egypten och Tunisien nästan dött ut från Finland. Eva Torra, ordförande för Resebyråernas förbund, resemässan 2016 Bild: Yle/Julia Holmvik resemässan 2016

Flygbolaget Emirates är nyfikna på Finland

Finländarna, som helst bara vill ha sex timmars flygtid, har nu vänt blicken mot Förenade Arabemiraten i stället.

Landets största stad Dubai har på sätt och vis ersatt resorna till Tunisien och Egypten, anser Torra.

- Förenade Arabemiraten är ganska hett just nu. Resorna dit ökade förra året och nu ligger Förenade Arabemiraten bland topp tio i listan. Omkring 14 000 paketerade resor såldes förra året och det kommer att växa, säger Torra.

Researrangören Apollo försöker nu inleda ett samarbete med flybolaget Emirates, berättar Torra.

Tunisiens ambassad: ”Det är utrikesministeriets fel”

Egyptiska flickor på resemässan
Egyptiska flickor visar upp sina kläder på resemässan. Egyptiska flickor på resemässan Bild: Yle/Julia Holmvik flockor

Även om många ryssar numera undviker att åka till Egypten har turismen ändå bara minskat med fem procent sedan år 2014.

- Vi hoppas ändå kunna öka antalet nordiska turister. Egypten är ett väldigt tryggt land, säger Mohamed El Sharkawi, ansvarig vid Egyptens turistbyrå.

Mohamed El Sharkawi, ansvarig vid Egyptiens turistbyrå.
Mohamed El Sharkawi, ansvarig vid Egyptens turistbyrå. Mohamed El Sharkawi, ansvarig vid Egyptiens turistbyrå. Bild: Yle/Julia Holmvik ansvarig vid egyptiens turistbyrå

Tunisien har däremot drabbats värre. Turismen har minskat med 40 procent sedan år 2010.

Imed Salah, pr- och marknadsföringsansvarig vid Tunisiens turistbyrå, beskyller utrikesministeriet för den minskade turismen.

Imed Salah, pr- och marknadsföringsansvarig, Tunisiska statens turistbyrå
Imed Salah, PR- och marknadsföringsansvarig vid Tunisiska statens turistbyrå Imed Salah, pr- och marknadsföringsansvarig, Tunisiska statens turistbyrå Bild: Yle/Julia Holmvik tunisiska statens turistbyrå

Salah anser att utrikesministeriet behandlar de olika länderna orättvist när de gäller att utfärda resevarningar.

Det som har hänt i Tunisien under år 2015 har också inträffat på andra ställen i världen.

- Det är inte bara Tunisien som har terrorism. Det finns överallt. Men det finns ingen varning till Frankrike. Det finns ingen varning till Turkiet, trots att det finns en varning till Tunisien för att resa dit. Personligen förstår jag inte varför, säger Salah.

Salah anser också att världen har svikit Tunisien, som har tagit stora steg framåt mot ökad demokrati.

För att demokratin ska fungera behövs också pengar. I samband med den sjunkande turismen lider omkring en miljon människor av förlusterna.