Hoppa till huvudinnehåll

Klockriketeatern - en nyländsk nomadteater

Klockriketeaterns 3 Musketeers - East of Vienna
Klockriketeaterns tre musketörer vid ungerska gränsen Klockriketeaterns 3 Musketeers - East of Vienna Bild: Klockriketeatern/Dan Henriksson klockrike

Tjugofemåriga Klockriketeatern har igen blivit en nomadteater som turnerar Nyland runt.

Vid årsskiftet lämnade teatern sin Klockrike Diana scen på Skillnadsgatan i Helsingfors. Teaterchef Dan Henriksson säger att teatern har återgått till sina rötter och blivit en turnerande nomadteater.

Skådespelaren Dan Henriksson
Teaterchef Dan Henriksson Skådespelaren Dan Henriksson Bild: Yle/Mikael Kokkola dan henriksson

Nyländsk teater

- Vi ser det som en möjlighet att vi kan spela på olika platser i hela Nyland. Vi spelar också på många andra håll. Vi har projekt på gång både inom Finland, i Baltikum, Ryssland och Sverige.

Klockriketeaterns kansli, arkiv och lager finns i Borgå. Det är praktiskt eftersom teaterchefen själv bor i Borgå. Nu har teatern också ett nytt kontor i Helsingfors.

Vilken är då Klockriketeaterns anknytning till Västnyland?

- Vi har gästspelat där mycket. För tillfället har vi en skådespelare som är född i Tenala – Matti Raita. I sommar kommer vi mycket troligt att gästspela på Hangö teaterträff.

Europeisk identitet?

Årets stora internationella projekt är ”Three Musketeers – East of Vienna”. Det är en föreställning som förenar musketörerna från A. Dumas klassiker med dagens Europa. Den förenar teater och dokumentärfilm, högt och lågt när musketörerna jagar en europeisk identitet.

Premiärerna är 2.4. i Helsingfors, 12.5. i Riga och 17.5. i Tallinn.
Klockriketeaterns hemsida