Hoppa till huvudinnehåll

Noshörningsjakten minskade under 2015

Noshörning
Noshörning Bild: EPA noshörning

För första gången sedan 2007 har antalet skjutna noshörningar gått ner i Sydafrika. Där finns kring 20 000 noshörningar och landet diskuterar nu huruvida det skulle gynna arten att tillåta handel med deras horn.

Tjuvjägare dödade färre noshörningar under 2015 än under 2014 men arten är fortfarande väldigt hotad och experter varnar nu för att Sydafrikas planer på att tillåta handel med noshörningshorn ytterligare kan förvärra läget för de utsatta djuren.

1 175 noshörningar sköts till döds av tjuvjägare i Sydafrika under fjolåret. Det är 40 färre än under rekordåret 2014 och ett resultat av intensifierat skyddsarbete, säger Edna Molewa, miljöminister, som nu beskriver noshörningsstammen i landet som "stabil".

- Det är väldigt bra nyheter och jag är optimistisk, säger Molewa.

Kommer över från Mozambique

317 tjuvjägare greps under fjolåret i Sydafrika, de flesta verkar i gäng med säte i grannlandet Mozambique som gränsar till nationalparken Kruger National Park.

Kruger National Park är den största nationalparken i landet och har mellan 8 400 och 9 300 noshörningar. 826 noshörningar dödades i parken i fjol, kanske ännu fler vars kadaver aldrig hittats. De allra flesta noshörningar i världen, kring 20 000 finns i Sydafrika.

År 2007 fälldes bara 13 noshörningar men redan 2008 var antalet uppe i 83 och sedan dess har jakten bara eskalerat. Efterfrågan på noshörningshorn är massiv i Asien och speciellt i Vietnam eftersom hornen anses ha hälsofördelar. Det finns inga vetenskapliga studier som backar upp påståendet och noshörningshorn består till stor dela av kreatin, ett protein som också bland annat människonaglar består av.

Molewa uppger att noshörningsjakten inte tilltog mot slutet av 2015 till skillnad från tidigare år, då man ofta noterat en accelererad jakt i december.

Tillåten handel kunde hjälpa?

Det har varit förbjudet sedan 2009 att handla med noshörningshorn i Sydafrika men en domstol i Pretoria bestämde i november att det här förbudet ska upphävas. Regeringen har överklagat beslutet och det är nu upp till den högsta appellationsdomstolen om förbudet verkligen hävs eller inte.

- Det är svårt att se att det skulle ha några positiva effekter för skyddandet av noshörningen om handelsförbudet i Sydafrika hävs, säger Colman O'Crioidain som är Världsnaturfonden WWF:s expert på handel med vilda djur.

De som anser att handel ska tillåtes menar att det skulle göra tjuvjakten mindre lönsam, eftersom man då till exempel kunde sälja sådant noshörningshorn som redan finns i lager eller såga hornen av levande noshörningar.

- Vem som helst som vill köpa ett noshörningshorn här i Sydafrika kunde göra det, säger Pelham Jones som representerar en organisation för privata noshörningsägare, men tillägger att hornen inte skulle få exporteras.

Att såga hornen av en nedsövd levande noshörning anses av många försvarare till tillåten handel som ett bättre alternativ än att döda vilda noshörningar för att göra samma sak.

Noshörningshandel har varit förbjudet i hela världen sedan 1977, men Sydafrika har föreslått att CITES (Convention of International Trade in Endangered Species) diskuterar ett hävande av förbudet på sitt nästa möte i Johannesburg i september.

Läs också