Hoppa till huvudinnehåll

Putin beskylls för mordet på Litvinenko

Den ryska tvåhövdade örnen med Kreml i bakgrunden
Kreml i Moskva. Den ryska tvåhövdade örnen med Kreml i bakgrunden Bild: Yle kreml,moskva

President Vladimir Putin godkände "troligen" lönnmordet på den tidigare KGB- och FSB-agenten Aleksandr Litvinenko, enligt en officiell brittisk utredning som publicerades på torsdagen.

Litvinenko giftmördades 2006 i London efter att ha kommit på kant med Putin och flytt Ryssland tillsammans med sin familj år 2000.

Han fick den radioaktiva isotopen polonium-210 i sitt te på ett hotell.

Enligt den brittiska rapporten var Putin och Litvinenko antagonister. Putin och medlemmar av hans administration hade motiv för att röja Litvinenko ur vägen, enligt rapporten.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB (KGB:s efterträdare) anklagas för att ha arrangerat mordet.

- FSB-operationen att döda Litvinenko var troligen godkänd av (FSB:s dåvarande chef Nikolaj) Patrusjev och av president Putin, står det i rapporten som har sammanställts i ett år.

Det ryska säkerhetsrådets sekreterare Nikoalj Patrusjev och president Vladimir Putin.
Nikolaj Patrusjev och Vladimir Putin i Moskva 2015. Det ryska säkerhetsrådets sekreterare Nikoalj Patrusjev och president Vladimir Putin. Bild: EPA/SERGEI KARPUKHIN nikolaj patrusjev

Mördarna var de tidigare KGB-männen Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun, sade domaren Robert Owen som presenterade rapporten i London.

Litvinenko dog tre veckor efter att ha träffat de båda männen i London.

Andrej Lugovoj och Dmitri Kovtun
Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun i Moskva 2007. Andrej Lugovoj och Dmitri Kovtun Bild: epa/ YURI KOCHETKOV dmitri kovtun

Lugovoj är i dag rysk parlamentsledamot för ärkenationalisten Vladimir Zjirinovskijs liberaldemokrater och driver ett privat företag i säkerhetsbranschen.

Han säger i en första kommentar till nyhetsbyrån Interfax att anklagelserna mot honom är absurda och ännu ett bevis på Storbritanniens antiryska hållning.

Kovtun och Lugovoj är barndomsvänner. Även Kovtun verkar i dag som affärsman i säkerhetsbranschen. Patrusjev är sekreterare i Putins nationella säkerhetsråd,

Litvinenkos änka Marina Litvinenko säger sig vara nöjd med utredningens slutsatser och kräver att Putin och Ryssland ska straffas med ytterligare sanktioner.

Det ryska utrikesministeriet avfärdade den brittiska Litvinenkorapportens slutsatser på torsdagen och betecknade utredningen som politiskt motiverad.

- Vi beklagar att det här helt kriminella fallet blivit politiserat och stört atmosfären i de bilaterala relationerna, sade ministeriets talesman.

Det officiella Ryssland har alltid förnekat inblandning i Litvinenkos död och har vägrat utlämna Lugovoj och Kovtun till Storbritannien för förhör.

Den brittiska inrikesministern Theresa May kallade mordet ett grovt och oacceptabelt brott mot internationell rätt.