Hoppa till huvudinnehåll

Rivningsbeslut väcker känslor i Nickby

skolhus på norra skolvägen i nickby 21.01.16
Det gamla skolhuset är byggt på 1930-talet. I bakgrunden byggs skolcentret Nickby hjärta skolhus på norra skolvägen i nickby 21.01.16 Bild: Yle/Stefan Härus norra skolvägen

Rivningen av det gamla skolhuset i Nickby väcker starka känslor. Beslutet får kritik av invånare som misstänker att granskningen inte är gjord av experter på gamla sätt att bygga.

150 personer har undertecknat en adress för att rädda den gamla skolbyggnaden från att rivas.

Huset från 1930-talet ska rivas för att ge utrymme åt det nya skolcentret Nickby hjärtas parkeringsplats.

"Borde granskas av expert"

Adressen fick sin början efter en diskussion i Facebookgruppen Gamla byggnader i Sibbo. Enligt dem som har undertecknat adressen borde skolhusets skick granskas av en expert på gamla hus.

Facebookgruppens medlemmar misstänker att den som har granskat den gamla skolan inte har kunskap om gamla sätt att bygga.

Skolhuset har renoverats delvis för att kunna användas av den finska skolan fram till rivningen.

- Sibbo har tydligen råd att renovera byggnader för några år framåt för att sedan riva dem. Hur ekologiskt, ekonomiskt och långsiktigt kan det vara, undrar Jenna Seppänen, som tog initiativet till adressen.

skolhus på norra skolvägen i nickby 21.01.16
skolhus på norra skolvägen i nickby 21.01.16 Bild: Yle/Stefan Härus norra skolvägen

Inte bara skicket avgör

Ilari Myllyvirta, teknisk direktör vid Sibbo kommun, berättar att konditionsgranskningen inte gjorts med gamla sätt att bygga i åtanke.

- Vi har undersökt byggnadens skick och användbarhet och tagit i beaktande de olägenheter som de som jobbar i byggnaden har upplevt.

Enligt Myllyvirta är byggnadens dåliga skick inte den enda orsaken till att den rivs. Området där huset står ska bli en del av utbildningscentret Nickby hjärta.

Huset är ännu i Sibbo kommuns ägo – åtminstone tekniskt sett. Enligt ett avtal som skrevs under redan i oktober 2014 övergår området till byggbolaget Hartela i slutet av februari.

För sent?

Adressen lämnades in till kommunen i början av december.

Myllyvirta svarar inte på frågan om adressen kan ha någon verkan på rivningsbeslutet.

- Jag är tjänsteman och redovisar för beslutsfattarna om vilka alternativ som finns. Förstås kommer jag med ett förslag, men jag fattar inte besluten.

Tekniska utskottet i Sibbo tar del av adressen på sitt följande möte den 26 januari.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland