Hoppa till huvudinnehåll

Tecknade serier platsar också i Konsthallen

serietecknare
Kaisa Leka är nöjd över att serier platsar i Konsthallen. serietecknare Bild: Yle/Mikael Kokkola kaisa leka

Det är inte ofta som en utställning ska läsas, helst med näsan fast i alstren. Seriefestivalen Å-fest tjuvstartar med en stor utställning i Borgå Konsthall.

Tecknade serier och bilder formar en jämn linje längs med de vita väggarna i Konsthallen i Konstfabriken. Här finns mycket att studera och upptäcka.

- Vi valde medvetet att hänga upp serierna just så här. Ruta och bild följer tätt efter varandra på det här sättet, säger serietecknaren Kaisa Leka som är en av arrangörerna.

- Bästa sättet att uppleva serier är förstås i bokform.

serier
serier Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk
serier
serier Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Verk av 15 nordiska serieskapare deltar i utställningen I krig och kärlek är allt tillåtet. Ett tema som går att tolka rätt fritt. Med finns också några stora målningar.

- Konstnärerna har tolkat vårt tema på många olika sätt till både form och innehåll. Från traditionella rutor och bubblor till verk som är mer experimentella.

Tack vare festivalen och utställningen får Borgå en allt större plats på seriekartan i Finland.

- Vi vill gärna göra den gamla kulturstaden en tjänst. Med hjälp av vår festival får staden en lite modernare kulturprofil, säger Leka.

serier
serier Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Seriefestivalen Å-fest ordnas nu för andra gången. Festivaldag blir det lördagen den 13 februari. Då händer en hel del.

- Under vår festivaldag kommer serievänner och serieskapar att få mötas på många olika sätt. Tanken är att uppmuntra människor till att både läsa mera serier och teckna mera serier.

Det blir bland annat serieverkstäder för barn och vuxna, serieläshörna, kvällsfest, intervjuer och bokförsäljning. Hela Å-festprogrammet finns att ta del av här.

affisch för seriefestival
affisch för seriefestival Bild: Richard Jensen å-fest