Hoppa till huvudinnehåll

THL: Gravida får äta lakrits eller salmiak då och då

lakrits och salmiak på bord
Salmiak och lakrits. lakrits och salmiak på bord Bild: Mikael Crawford/Yle salmiak

Institutet för hälsa och välfärd THL vill att gravida ska vara ännu försiktigare än tidigare med att äta lakrits och salmiak. Man ska bara äta det "då och då", för att fostret inte ska riskera att få lägre intelligensnivå och koncentrationssvårigheter.

I nya rekommendationer som publiceras i morgon sägs att lakrits och salmiak inte rekommenderas för gravida, men att man då och då får äta lite lakrits eller salmiak.

- Några lakrits- eller salmiakkarameller och någon portion lakrits- eller salmiakglass är okej för gravida om det handlar om sporadisk användning, säger forskningschef Eero Kajantie till Yle Nyheter.

Den nuvarande rekommendationen är 50 gram per dag.

Stresshormoner kan överföras

En stor orsak till förändringen är att forskaren Katri Räikkönen vid Helsingfors universitet i djurförsök har kommit fram till att ämnet glycyrrhizin i lakrits och salmiak kan inverka negativt på moderkakan. Det skulle innebära att stresshormoner kunde ta sig över från modern till fostret.

- Om den gravida äter mer än 100 gram lakrits per vecka så kan risken för att fostret ska få lägre intelligensnivå och koncentrationssvårigheter öka, säger Kajantie.

Också annan forskning visar att lakrits och salmiak kan vara skadligt för fostret. Sambandet är inte bekräftat, och kan bero på helt andra bakgrundsfaktorer, men THL ändrar sina rekommendationer för säkerhets skull.

- Vi vill ändå inte att nuvarande mammor ska oroa sig för sina barns hälsa, betonar Kajantie.

Tidningen Karjalainen skrev i dag att de nya rekommendationerna skulle förbjuda lakrits och salmiak för gravida helt och hållet men det stämmer alltså inte.

Forskning har redan länge visat att lakrits och salmiak kan höja blodtrycket hos vissa personer.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes