Hoppa till huvudinnehåll

Uppsägningarna inleds vid låsfabriken i Björkboda – 15 får gå under 2016

Bild från Björkboda Lås.
Björkboda lås gjorde ett bra år men trots det ska femton personer sägas upp under 2016. Bild från Björkboda Lås. Bild: YLE/Monica Forsell Dragsfjärd,Assa Abloy,björkboda lås

Uppsägningarna vid låsfabriken i Björkboda inleds under årets första sex månader och 15 personer kommer att få gå säger fabrikschef Jouni Haapaniemi.

Låsfabriken samarbetsförhandlade 2014 men har sedan dess haft tillräckligt med arbete och uppsägningarna har flyttats framåt.

Jouni Haapaniemi fabrikschef Abloy Björkboda
Enligt fabrikschef Jouni Haapaniemi på Björkboda lås är läget utmanande. Jouni Haapaniemi fabrikschef Abloy Björkboda Bild: Yle/Monica Forssell jouni haapaniemi

- Vi hade till och med några procents bättre försäljning 2015 jämfört med 2014 och läget har varit sådant att alla händer har behövts, säger Haapaniemi. Avsikten har varit att hålla leveranserna igång och kvaliteten hög.

Då samarbetsförhandlingarna avslutades beräknade låsfabriken att över 30 kan sägas upp.

- Efter att förhandlingarna avslutades har en del anställda tagit emot pensionsarrangemang och uppsägningsbehovet har minskat och ligger idag på femton personer, säger Haapaniemi. Företagets avsikt är att säga upp de här personerna under årets första hälft men jag tror nog att det går till årets slut innan alla uppsägningar är genomförda.

Utmanande situation

Haapaniemi säger att situationen på låsfabriken idag är utmanande och läget är känsligt.

- Vi har ett bra år bakom oss men nu är det som ofta i januari tystare och det är oklart åt vilket håll efterfrågan utvecklas i framtiden, säger Haapaniemi. Jag har förståelse för att personalen är oroade men det här är något som vi tyvärr har vetat om att kommer att ske i två års tid.