Hoppa till huvudinnehåll

Vad vet du om de åtta planeter vi har?

Radioteleskopet ALMA i Chile.
Forskare misstänker att det finns en planet i vårt solsytem som vi inte känner till. Vad kan du om de planeter vi redan känner till rätt så bra? Radioteleskopet ALMA i Chile. Bild: ESO/ALMA radioteleskopi

Hur mycket kan du om planeterna?

Forskare misstänker att det kan finnas en till planet i vårt solsystem. Det är en fantastisk nyhet, men faktum är att många av oss har svårt att hålla reda på de åtta planeter vi har.

Klarar du vårt test?

Vad heter planeten närmast solen?

Hur många månar har Venus?

Varelserna som lever på planeten jorden skickade ut den här sonden för att undersöka planeter i solsystemet. Det finns inget föremål som är tillverkat av människor som har färdats längre bort från jorden. Vad heter sonden?

Mars har solsystemets högsta berg. Berget kallas Olympus Mons och är tre gånger högre än Mount Everest. Hur skapades berget?

Jupiter har fyra stora månar. Finns det vatten på någon av dem?

Saturnus är solsytemets näst största planet och består till stor del av en tjock atmosfär. Vad kallas den här typen av planeter?

Hur länge tar det för Uranus att åka ett varv runt solen?

Vilken gud är den yttersta planeten Neptunus döpt efter?

 • Dricksvattnet bör kokas i delar av Karis och Svartå

  Nya resultat fås på måndag (21.8).

  Det utgående vattnet från Mjölbolsta vattentag i Karis innehåller heterofa bakterier. Mängden bakterier avviker från det normala och därför bör vattnet kokas i tio minuter innan användning.

 • Sari Essayah omvald som ordförande för KD

  Valdes för två år till.

  Kristdemokraternas Sari Essayah fortsätter som väntat på ordförandeposten. Essayah omvaldes i samband med partikongressen i Seinäjoki på fredag eftermiddag.

 • Sport som du vill ha den – Sportmagasinet växer på Arenan

  Hela program eller enskilda inslag – nu kan du välja själv.

  Missade du inslaget om bröderna Jensen eller Krista Pärmäkoski? Slukar du allt som handlar om basket eller tennis? Eller är motorsport viktigare än allt annat? Laborera fritt bland Sportmagasinets inslag på Arenan och bygg upp en helkväll med sport – bara för dig.

Nyligen publicerat - X3M