Hoppa till huvudinnehåll

Vad vet du om de åtta planeter vi har?

Radioteleskopet ALMA i Chile.
Forskare misstänker att det finns en planet i vårt solsytem som vi inte känner till. Vad kan du om de planeter vi redan känner till rätt så bra? Radioteleskopet ALMA i Chile. Bild: ESO/ALMA alma,astronomi,chile,kvanthopp,radioteleskop,radioteleskopi,rymd,rymden,vetenskap

Hur mycket kan du om planeterna?

Forskare misstänker att det kan finnas en till planet i vårt solsystem. Det är en fantastisk nyhet, men faktum är att många av oss har svårt att hålla reda på de åtta planeter vi har.

Klarar du vårt test?

Vad heter planeten närmast solen?

Hur många månar har Venus?

Varelserna som lever på planeten jorden skickade ut den här sonden för att undersöka planeter i solsystemet. Det finns inget föremål som är tillverkat av människor som har färdats längre bort från jorden. Vad heter sonden?

Mars har solsystemets högsta berg. Berget kallas Olympus Mons och är tre gånger högre än Mount Everest. Hur skapades berget?

Jupiter har fyra stora månar. Finns det vatten på någon av dem?

Saturnus är solsytemets näst största planet och består till stor del av en tjock atmosfär. Vad kallas den här typen av planeter?

Hur länge tar det för Uranus att åka ett varv runt solen?

Vilken gud är den yttersta planeten Neptunus döpt efter?

 • Lauri Marjamäki.

  Marjamäki om matchvinnaren Osala: Var väldigt bra

  Förbundskaptenen var mycket nöjd med Oskar Osalas enhet.

  Fjärdekedjan avgjorde, fjärdekedjan försvarade ledningen. Lauri Marjamäki var riktigt nöjd med Oskar Osalas enhet. ”De gjorde mycket bra.”

 • Kethen Miekka, Britt-Marie Mastokangas och Jessim Al-Kahili.

  "Det finns inget dåligt väder"

  De firar valborg i husvagn i Fäboda.

  Kethen Miekka och Britt-Marie Mastokangas firar valborgsmässoafton ute på campingområdet i Fäboda. Det är ingen trängsel, men de stortrivs.

 • Sebastian Aho.

  Vuojärvis lejontrupp: De ska få chansen i VM

  Finlands trupp till ishockey-VM presenteras i morgon.

  Finlands trupp till ishockey-VM presenteras i morgon. Yle Sportens Chriso Vuojärvi gick händelserna i förväg och utsåg sitt lejonlag redan i dag.

Nyligen publicerat - X3M