Hoppa till huvudinnehåll

Äldre provar måltidsautomat i Karis och Pojo

Menumat-automaten med frysfack för maten och ugn ovanpå.
Automaten har frysfack för maten och ugn ovanpå. Menumat-automaten med frysfack för maten och ugn ovanpå. Bild: Yle/Maria Wasström menumat

Måltidsautomat ska underlätta hemvårdarnas arbete i Karis och Pojo.

Grundtrygghetsnämnden i Raseborg beslöt i går enhälligt att prova företaget Menumats måltidsautomat i ett halvt år. Måltidsautomaten kommer att testas av 65 äldre personer från och med mars i år.

Måltidsautomaten består av en frys, ugn och en datorenhet. Frysen rymmer 18 matportioner och efterrätter.

- Det goda med servicen är att man får välja flera olika rätter än förr, säger Karl von Smitten, grundtrygghetsnämndens ordförande.

Politiker provsmakar

Måltidsautomaten har inte provats före nämndens beslut, men 11 februari kommer både politiker och hemvårdspersonal i Raseborgs stad att testa måltidsautomaten.

- Vi måste prova vem som klarar av manicken. Den kräver nog lite fingerfärdighet och man ska trycka på rätta knappar.

Ingen mjölk eller frukt

En nackdel med automaten är att den innehåller endast varm mat, inget bröd eller dricka. För tillfället är det oklart hur de äldre får det här.

- Det är detaljer vi måste reda ut, men det här systemet har testats i flera kommuner. Förstås har åsikterna varit delade, men överlag har den tagits emot positivt.

All mat i måltidsautomaten tinas upp. Den innehåller alltså ingen färsk sallad eller frukt.

Långa köror ett problem

Måltidsautomaten ska underlätta hemvårdarnas arbete. I Karis uppskattas en hemvårdare sätta ungefär fyra timmar på att köra ut mat.

I stället för att köra mat från olika kök till hem ska hemvårdarna under pilotprojektet kunna sköta andra viktigare uppgifter.

- Att föra hem mat är ett problem på landsbygden i hela Finland. Kommuner söker lösningar på det här. Det finns nog annat jobb åt hemvårdarna.

Vid behov kan hemvårdare hjälpa med måltidsautomaten.

- Personalen kan hjälpa till att värma maten, men de kan samtidigt göra andra sysslor, säger Karl von Smitten.