Hoppa till huvudinnehåll

Anneli Pahta: "Uppsägningarna är inte bra för Kimitoön"

Skylt med texten Björkboda lås, expeditionen
Björkboda lås gjorde ett bra år, men trots det ska femton personer sägas upp under 2016. Skylt med texten Björkboda lås, expeditionen Bild: Yle/Anna Savonius expeditionen

På torsdagen blev det klart att 15 personer kommer att få gå från låsfabriken i Björkboda. Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta lider med alla som sägs upp.

- Det här är förstås alltid en dålig sak. Inte är det någonting annat. Det här betyder att vi får fler kommuninvånare som är arbetslösa. Och även om de inte är bosatta här vet vi alla vad det betyder för en människa att bli utan arbete.

En utmaning för Pahta och hennes kollegor blir nu att hitta ersättande jobb inom Kimitoöns kommun.

- Vi har ju en del arbetslösa här och utan att veta vilka slags yrken och vilka kunskaper de här 15 har är det svårt att uttala sig mer om det. Mot våren kan det ju kanske också dyka upp andra möjligheter, till exempel inom byggnadsbranschen, men än så länge är det svårt att ta ställning till det.

Hur går ni nu vidare från kommunens sida?

- Vi har säkert råd och hjälp till dem, men jag kan tyvärr ännu inte svara mer detaljerat då jag ännu inte har hunnit diskutera med våra sakkunniga.

Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta.
Anneli Pahta. Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta. Bild: Yle/Monica Forssell anneli pahta

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland