Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande dog - boendet har för få vårdare

Vård, sjukhus, patient
Mannen fördes med ambulans till sjukhus, där han dog. Vård, sjukhus, patient Bild: Yle/Tiina Karjalainen sjuksäng

Ett asylboende i Esbo som upprätthålls av Luona följer inte Migrationsverkets rekommendationer när det gäller mängden vårdpersonal. En 20-årig asylsökande som bodde där dog efter årsskiftet. Det här skriver Suomen Kuvalehti.

- Det handlar om en plötsligt sjukdomsattack som skedde den 2 januari, säger Luonas medicinska chef Pekka Tuomola till Yle Huvudstadsregionen.

Enligt Suomen Kuvalehtis uppgifter hade den 20-åriga mannen från Afghanistan lidit av huvudvärk och illamående redan en tid. På asylboendet uppmanades han ta värktabletter och dricka te. Först när han föll i koma tillkallades ambulans. Mannen dog på sjukhuset.

Mannen hade inte besökt vårdpersonal på grund av huvudvärken utan hade bara genomgått den vanliga läkargranskningen när han anlände till boendet.

- Mannen hade inte besökt vårdpersonal på boendet på grund av huvudvärken utan hade bara genomgått den vanliga läkargranskningen när han anlände till boendet, säger Tuomola.

Asylboendet i Knektbro i Esbo öppnades i oktober. Tuomola kan inte säga när mannen har anlänt till boendet.

Boendet borde ha fyra vårdare

Sammanlagt bor det omkirng 600 personer på asylboendet och det handlar mestadels om unga män. Enligt Tuomola finns det en hälsovårdare och en närvårdare på boendet. De är på plats under tjänstetid.

Migrationsverket rekommenderar en vårdare på 150 asylsökande, vilket innebär att boendet i Knektbro borde ha fyra vårdare.

Migrationsverket rekommenderar en vårdare på 150 asylsökande, vilket innebär att boendet i Knektbro borde ha fyra vårdare.

Pekka Tuomola säger att Luona och Migrationsverket nu diskuterar om mängden vårdpersonal ska öka.

- Det är relativt om mängden vårdpersonal vi nu har kan anses vara tillräcklig, säger Tuomola.

Vårdföretaget Luona är en del av Baronakoncernen. Luona har flera asylboenden i huvudstadsregionen.