Hoppa till huvudinnehåll

Bosse Ahlnäs ska fira i spårvagn

Bo "Bosse" Ahlnäs, Iniös kommundirektör som var allt i allo i kommunen
Bo "Bosse" Ahlnäs som var Iniös allt i allo under sin tid som kommundirektör Bo "Bosse" Ahlnäs, Iniös kommundirektör som var allt i allo i kommunen Bild: Yle/Maud Stolpe bosse ahlnäs

Iniös förra kommundirektör Bo "Bosse" Ahlnäs, som i många år var kommunens allt i allo ska fira sin 70-års dag med en nostalgisk språvagnstripp i Helsingfors.

Bosse Ahlnäs började jobba som tioåring

Bosse Ahlnäs är född och uppvuxen på Drumsö i Helsingfors, men han är helsingforsaren som valde att slå sig ner i små skärgårdskommuner, nu är den tredje på gång.

Bosse Ahlnäs har alltid varit en företagsam person. Då hans föräldrar tyckte att han kunde förtjäna egna pengar började han dela ut Nya Pressen som tioåring. Den anställningen skötte han några månader och för pengarna köpte han en view master projektor.

Den vuxna arbetskarriären började sedan i Pernå där han genast efter att han blivit socionom 1970 blev kanslisekreterare och senare kommunalsekreterare.

1977 bar det av till Iniö, där han blev kommundirektör och där blev han kvar till 1990. Sedan flyttade han till Vårdö som kommunsekreterare och senare kommundirektör.

Där bor han fortfarande kvar efter sin pensionering.

Orsaken till att han flyttade från Pärnå till Iniö var att han ville pröva på något nytt. Han såg en annons, tittade på kartan och hittade en liten ö och tyckte det verkade intressant.

Det som också var intressant var att det i annonsen stod att man skulle ringa till Iniö telefon 3. Han ringde, sökte jobbet och fick det,

Det var som att sköta ett scoutläger

Bosse Ahlnäs säger att det var lätt att känna sig hemma i Iniö och att han nog har druckit kaffe hemma hos så gott som alla iniöbor.

Visst skiljde sig det här samhället med sina 260 invånare från Pärnå, som ändå hade över fyra tusen.

Dessutom bodde invånarna på tolv tretton öar dit man i bästa fall tog sig med förbindelsebåt eller på isväg på vintern.

Som kommundirektör fick han jobba med nästan allt och eftersom han har jobbat mycket som scoutledare så var det ungefär som att sköta ett scoutläger.

Det var bara att hoppa in där det behövdes och det gjorde han minsann!

Taxichaufför, klockringare, nykterhets- och ungdomsledare

Bosse Ahlnäs åtog sig alltså det mesta som behövdes. Det fanns ingen taxi i kommunen så om några damer ville till kyrkan så ringde de på söndag morgon och då skjutsade han dit dem.

Då ungdomarna ville på bio till Brändö på vintern, då det fanns isväg, åkte han dit med och lika bra gick det att skjutsa dem på dans till Houtskär.

Då den gamla kyrkvaktmästaren fyllde 70 och pensionerades, funderade man i Iniö på att elektrifiera kyrkklockorna. I stället ordnades det en kurs i att ringa i klockorna på Bosse Ahlnäs initiativ.

Han och några andra deltog i kursen och började sköta jobbet och ännu idag ringer man för hand i kyrkklockorna i Iniö.

Kommundirektören jobbade också som nykterhetssekreterare, eftersom kommunen fick statsstöd för den sysslan och kunde på så sätt bidra till hans lön. Vid sidan om var han också ungdomssekreterare.

Bosse Ahlnäs säger att man ibland var ganska isolerad på Iniö till exempel på grund av menföre och då fick alla sköta sig själva. Då var det roligt att ha många olika sysslor.

Redan på 1980-talet började han snegla mot Åland och ville till en skärgårdskommun också där, men höll sig kvar ännu några år i och med att han grundade Radio Iniö 1986.

1990 blev det sedan ett kommunsekreterarjobb ledigt på Vårdö och då bar det iväg dit. Senare ändrades tjänsten till kommundirektör.

Vårdö är en något större skärgårdskommun med sina drygt 400 invånare än gamla Iniö kommun. En skillnad var att landskapsförvaltningen också fanns med i bilden.

Dit var det också lättare att ta sig och man behöver inte övernatta på "fastlandet", som han alltid måste göra då han bodde i Iniö och hade ärenden till Åbo.

Han saknade telefoncentralen och grundade Radio Iniö

I Iniö var telefoncentralen manuell ända till 1980. Det var rena informationsbyrån för alla i kommunen.

Hit kunde man ringa och höra sig för om när sotarn skulle komma, när det var menföre och när förbindelsebåten skulle komma, om isvägen var plogat och allt sådant.

Allt det här saknade man efter automatiseringen och då föddes tanken på en egen lokalradio i och med att man nu kunde söka koncession.

Bosse Ahlnäs själv var aktiv radioamatör så tanken var allt annat än främmande och det rent tekniska bekant.

Radioamatör har han varit redan länge och haft kontakter med folk i hela världen och tänkte att den apparaturen kunde byggas om rätt enkelt och billigt, men helt enkelt blev det inte.

Han säger att han alltid har tyckt om kommunal information och under hans tid började man ge ut Iniö Info varje vecka. Det blev också en form av ungdomsverksamhet i och med att ungdomarna gärna var med.

Ett specialnummer som han gav ut av Iniö Info var ett pysselblad för skolungdomar under långa skolresor och som delades ut på förbindelsebåtarna.

Att hitta på de olika pysslen var inte svårt för den gamla scoutledaren Bosse Ahlnäs.

Bussar och guidning som specialintresse

Intresset för bussar väcktes redan då Bosse Ahlnäs var liten och fick sin första kamera och började fotografera Helsingfors stads bussar.

Då han flyttade till Pernå tänkte han att "aldrig mera några bussar". Men 20 år senare på Åland fick folk nys om att han hade sysslat med bussar och då Sundqvists bussbolag fyllde 60 år ville de ha hjälp med sin historik och det ställde han upp på.

Sedan blev det att skriva historik om hela Ålands busstrafik, som kom ut 2004 och sedan stod Skärgårdsvägens historik i Väståboland i tur och den kom ut 2011.

Bosse Ahlnäs är med i Busshistoriska Sällskapet i Finland, som bevarar gamla bussar och gör resor med dem till olika platser. Det är också ett sätt att återuppleva barndom och ungdom.

Sällskapet, som har ett par tusen medlemmar runt om i Finland, har fått de här gamla bussarna som donationer från olika bolag och har idag närmare 40 gamla bussar, varav de äldsta är från 1960-talet.

De äldsta bussarna används mest sommartid, men under vintern och på lägre resor används moderna bussar.

Bosse Ahlnäs tycker också om att guida, vilket han gjorde redan under sin tid i Iniö. Idag är han auktoriserad guide på Åland och dessutom auktoriserad postvägsguide både på Åland och på sträckan Stockholm - Grisslehamn.

Det här betyder i praktiken att han kan guida folk längs postvägen från Stockholm via Åland och Åbo och sedan längs Kungsvägen ända till ryska gränsen.

Kärlek till öar

Det räcker inte med att helsingforsbon Bosse Ahlnäs har valt att leva sitt liv i olika skärgårdskommuner i Finland.

Han har också en förkärlek till öarna i den gamla svenskbygden i Estland. Här är förhållandena ungefär de samma som i Iniö tidigare.

Svaga förbindelsebåtar går när de klarar av det, isvägar finns om de finns eller ingenting alls eller möjligtvis flyg är det man har att ta till. Alltså så som det var i Iniö på 1970-talet.

Han säger att invånarna ändå är nöjda och glada och kommer inte båten den ena dagen så kommer den kanske nästa dag.

De här estniska öarna besöker han ungefär tio gånger per år och favoriterna är Ormsö, Runö, Vrangelsholm och speciellt Kynö.

Nu ska det sökas burkar

På senare tid har Bosse Ahlnäs med stor iver börjat ägna sig åt geocaching. Det betyder att han söker burkar ute i naturen.

Redan som ung scout var han ute i naturen och orienterade med karta och kompass. År 2000 blev GPS-systemet fritt och då uppstod geocachingen som ny hobby för folk.

Det går ut på att man gömmer en liten burk någonstans och den ska sedan hittas med hjälp av koordinater.

I början skulle man ha dyra GPS-mottagare som nu har blivit billigare. För fem år sedan började han söka burkarna med sin bilnavigator men idag går det bra med en smarttelefon där man laddar ner en app.

Burkarna är ofta gömda på historiska platser, naturstigar eller sevärdheter man kan läsa om på nätet och många gånger är det platser man annars kanske inte skulle besöka.

Då man hittar burken skriver man in sitt namn och loggar in på nätet och meddelar att man funnit den.

På Åland finns ungefär 400 burkar gömda och av dem har Bosse Ahlnäs hittat ungefär 350. Dem han låter bli är sådana som man måste klättra i träd för att hitta eller sådana som kräver att man ska dyka ner till något vrak.

Födelsedagen ska firas i spårvagn

Då man ser Bosse Ahlnäs komma körande i sin bil är han lätt att identifiera.

Registreringsskylten på hans bil är helt enkelt Wårdö. Den skylten fick han som gåva då han fyllde 50 år eftersom han inte ville ha blommor som ändå bara vissnar.

Orsaken till att det står Wårdö med W är att det bara är kommuner som får använda kommunens namn på sina bilar så Wårdö får den här gången syfta på en gammal skuta.

29 januari fyller Bosse Ahlnäs 70 år och sin födelsedag ska han fira 27 januari med inbjudna på en nostalgisk spårvagnstripp i Helsingfors.

Den turen kommer att gå förbi skolor och andra viktiga ställen som han åkte till under sin barndom och ungdom i Helsingfors. Vagnen är en gammal vagn från 1950-talet.

Följande dag firar han sedan i Iniö och på den riktiga dagen blir det fest på Stormskärs Värdshus på Simskäla.

Radio Iniö

Radio Iniö skulle invigas på Bosse Ahlnäs 40-årsdag 1986. Det blev i alla fall två dagar tidigare i och med att minister Christoffer Taxell kunde inviga stationen då.

Bosse Ahlnäs säger att projektet fick mycket hjälp just av ministern, som tyckte att det här var en god idé att sprida skärgårdskommunens information.

Under den första sändningen fick folk ringa in och berätta om radion hördes och samtal kom från Korpo, Houtskär och Keistiö. Redan första dagen hade man alltså en lyssnarundersökning och Bosse Ahlgren fick många gratulationer.

Radion var tänkt som en informationsradio och då man kom igång på vintern var förbindelserna den viktigaste informationen. Bosse Ahlgren åkte själv omkring och kollade läget plus att folk ringde och berättade hur det såg ut på isarna.

Sändningarna var korta inbandningar som gick non stop under dagen.

Ett stående element var också att det berättades vem som hade födelsedag och då kunde folk lyckönska och radion kunde spela skivor som folk kom med.

Det ordnades också tävlingar och frågesporter och kanalen var öppen för alla som ville vara med och ungdomarna var speciellt aktiva.

Polisens lyssnarundersökning

Via Radio Iniö fick man snabbt ut information om aktuella och viktiga händelser och Bosse Ahlnäs berättar att det här också visade att folk lyssnade aktivt.

Ett exempel på det har var när han via radion informerade om att polisen skulle komma ut och granska fiskekorten och han kollade om sådana fanns att köpa på posten.

Den dagen såldes många fiskekort i Iniö och då polisen kom blev ingen i Iniö bötfälld, vilket folk både i Korpo och Houtskär blev då granskningen nådde dit.

Det här om något visar väl att radion hade en viktig funktion att fylla.

Det mesta som sändes var bandade program, eftersom Bosse Ahlnäs också hade ett annat jobb att sköta. Men ibland sände man också direkt och då speciellt på fredag kvällar.

Det Bosse Ahlnäs speciellt kommer ihåg av radiotiden var att den hade stor betydelse för sammanhållningen i kommunen.

Då Bosse Ahlnäs flyttade till Vårdö tog hans efterträdare över och radion fungerade ännu i några år..

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland