Hoppa till huvudinnehåll

Dagens resenärer är mer krävande

Palmer
Palmer Bild: Arja Lento palmer,solnedgång

Resemässan är i full gång med över 80 länder representerade i Mässcentret i Helsingfors. Trots de ekonomiskt knaggliga dåliga tiderna är resebranschen lukrativ och folk verkar unna sig en uppmuntrande semester.

Heléne Lidström, som ansvarar för marknadsföringen på Finnair och Julia Melnik som är kommunikationschef på Finnmatkat håller med om att resandet inte bara håller i sig utan även ökar.

- Vi reser mer och vi vill ha mer. Samtidigt ser vi att kraven ökar, ju mer beresta kunderna är desto högre förväntningar har de på sitt resande.

Heléne menar att utmaningen ligger i att tillmötesgå dessa på bästa möjliga sätt. Folk verkar också ha mer pengar att satsa på sin semester och med mer pengar kommer också högre förväntingar. Julia håller med och lyfter dessutom upp en ny specifik målgrupp.

- Vi har många unga resenärer med specifika önskemål som vill boka resor till exotiska resmål och bo på koncepthotell. De har vuxit upp med föräldrar som tagit dem till olika ställen och är världsvana på ett helt annat sätt och ställer helt andra krav än vad jag själv gjorde i den åldern.

Heléne lyfter även upp tiden som en avgörande faktor, eftersom många lever sin vardag under pressat tidsschema är även semestern något som bör optimeras. Ska man åka någonstans och satsar pengar på det - då ska det också vara värt det.

Julia Melnik och Heléne Lidström jobbar i resebranschen.
Julia Melnik och Heléne Lidström arbetar i resebranschen. Julia Melnik och Heléne Lidström jobbar i resebranschen. Bild: Yle / Hannah Norrena heléne lidström,julia melnik

Multigeneration traveling

Befolkningen blir äldre men detta innebär inte att det är sömniga sällskapsresor som tillfredställer. Julia berättar att det är många äldre resenärerna som inte längre enbart orkar ligga på playan i väntan på middagen utan njuter av olika typer av tema- och kulturresor. Även fysiskt aktiva resor fyllda med äventyr är populära.

En annan trend som kommit under de senaste åren och fortfarande växer är multigeneration traveling, d.v.s. flergenerationsresor där mor- och farföräldrar reser med barn och barnbarn. Dessa stora sällskap ställer i sin tur ställer högre krav på hotellen, rummen och resmålen överlag.

- Utmaningen ligger i hur vi kan göra alla åldersgrupper nöjda. Många har specifika krav och man vill skräddarsy sin resa enlig familjens specifika resemål… spendera två dagar här, göra en utflykt där, i framtiden kommer vi att se ännu mer av skräddarsydda resor.

Kunderna mer miljömedvetna

Klimatförändring och miljöbelastning är stora begrepp som andas varenda resebokande kund i nacken. Vanligtvis brukar flygbolagen anses vara de stora bovarna i dramat men även avfallshantering på destinationerna är viktiga för kunderna. Heléne berättar att för Finnairs kunder blir miljöaspekten en allt viktigare fråga.

- Det är avgörande att vi i resebranschen tar vårt ansvar för detta. En sak man kan göra är att åka med moderna flygplan som är byggda på ett nytt sätt, är lättare och drar mindre bränsle. Bara det innebär väldigt stor skillnad.

Flygbolaget Norwegians passagerarplan på väg att landa
Gamla flygplan är de stora bovarna i miljödramat. Flygbolaget Norwegians passagerarplan på väg att landa Bild: Norwegian / David Peacock boeing,dreamliner,flygplan,norwegian,norwegian airlines

Hur ska man veta om ens researrangör använder sig av miljövänliga plan? Julia berättar att de flesta researrangörer på sina hemsidor berättar vilka flygplan de använder och så kan kunden fatta sina beslut utgående från det. Heléne lyfter åter igen fram den yngre generationen som en informationstörstig skara.

- Den yngre generation är väldigt påläst och vi ser att ett av kriterierna då man bokar resor nuförtiden är just miljöfrågan. Yngre resenärer är intresserade av miljövänligare val.

Heta resmål 2016

Enligt resetidningen Mondos undersökning var New York i USA och Playa del Carmen i Mexico de två populäraste destinationerna 2015. Även Asien är ett av de mest växande resmålen. Vi reser gärna dit men asiatiska turister kommer även gärna till våra breddgrader.

Mellanklassen ökar markant i Asien och framför allt i Kina vilket innebär att folk har en annan möjlighet att resa både inom landet men även utomlands och Heléne säger att då är t.ex. Norden med sin friska luft och vida vidder ett attraktivt resmål.

- Vi behöver dock bli ännu bättre på att marknadsföra oss till dem så att de förstår att komma hit och njuta av allt det underbara vi har att erbjuda och såklart spendera pengar i våra knutar.

Bild: Yle Uutiset Grafiikka
Bild: Yle Uutiset Grafiikka Bild: Yle Uutiset Grafiikka fotspår,fötter,inrikes,klimat,sand,semester,strand

Vilka destinationer är stora 2016?

Om man då sett Kanarieöarna, Stockholm och kanske ett land mer fjärran, vart ska man då styra kosan 2016? Heléne uppmuntrar till att fiska i närbelägna vatten.

- Våga välja destinationer du inte sett förr. Det behöver inte vara jättelångt bort. Varför inte börja pricka av alla huvudstäder i Europa? De tar inte så mycket tid och kostar inte så mycket pengar.

Julia är inne på samma linje.

- Mina personliga tips är Sicilien, Palermo… de talar inte så mycket engelska där men det är otroligt spännande och vackert. Kroatien är också underbart, hyr en bil och åk runt, det är alldeles underbart.

Heléne Lidström och Julia Melnik intervjuades av Hannah Norrena på Resemässan 2016.

Läs också:

Finländarna reser mer än någonsin

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Portion med varmrökt laxhuvud

    Varmrökt laxhuvud

    En saftig delikatess att värna om!

    Laxhuvuden innehåller mycket kött; kinder, nacke, tunga och inte minst köttet kring halsfenorna är fett och smakrikt. Fiskhuvuden har man traditionellt ätit i fiskesamhällen runtom i Finland - en saftig delikatess som vi absolut ska värna om. Mums!

  • Grästrädgård på Strömsö

    Grästrädgården - det nya stenpartiet

    En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

    De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

  • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

    En dörr är en perfekt målarduk

    Släpp loss din inre konstnär!

    En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.

  • Mathylla i S-market i Ekenäs.

    Lagförslag: Också köttet i färdigmat måste ursprungsmärkas

    I Finland behöver bara helköttsprodukter märkas.

    I Finland har vi lag på att tillverkarna måste märka ut varifrån helköttsprodukter kommer. Det är ändå mer sannolikt att dåligt kött hamnar i halv- och helfabrikat, vars kött för tillfället inte behöver ursprungsmärkas, säger livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm.

  • Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer

    Brasilien efter krismöte: Köttexporten är trygg

    Flera misstänkta köttfabriker har stängts.

    Brasilien försökte på söndagen försäkra omvärlden om att landets köttexport är trygg och inte utgör någon fara trots mutskandalen inom köttproduktionen. President Michel Temer kallade i söndags till krismöte på grund av skandalen, i mötet deltog också jordbruksministern Blairo Maggi.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.

    Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

    "Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

    Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Pia Lehtinen

    På en mula över Anderna

    Tvåbarnsmamman Pia Lehtien red över Anderna på en mula.

    Tvåbarnsmamman Pia Lehtinen är en av 350 människor som i modern tid har avverkat den historiska rutten i krigaren San Martins fotspår mellan Chile och Argentina - ridandes på en mula.

  • Kaj Arnö sitter framför buddhastatyer

    Kaj Arnö: Besök i Burma

    Selfies, Ronaldo och glada möten i en krympande värld.

    Kolonialism, fredskämpe och vansinnigt vackra byar - vart man sig än i världen vänder känner man igen sig och tar selfies.

  • Friluftsleden vid Harrbåda-Rummelö i Karleby

    Eftersnack frågar: Vill du bli eremit?

    Lockar livet som eremit. Varför? Varför inte?

    Lockar tanken att lämna allt bakom sig och "försvinna"? Lugn, det är helt normalt. Och om man riktigt vill vrida till det kanske det rentav är (nästan) trendigt.

  • Programledarna för Vegorätt på en åker med grönsaker i händerna.

    Vegetariskt och mindfulness

    Vegorätt är Sveriges första helvegetariska matprogram.

    Vegorätt är Sveriges första helvegetariska matprogram. Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn guidar oss bland hemodlade grödor, i skogens skafferi och lagar 100 procent vegetariska smakexplosioner.