Hoppa till huvudinnehåll

Dödlig attack mot strandrestaurang i Somalia

Flera människor har dödats i en attack mot ett hotell och en strandrestaurang i Somalias huvudstad Mogadishu sent igår kväll. Omkring 20 befaras ha dödats och enligt myndigheterna kan dödssiffran fortfarande stiga.

Uppgifterna om antalet dödsoffer varierar mellan 17 och fler än 20. Det är också oklart om gärningsmännen finns bland de döda.

Polisen meddelade att det också finns barn bland dödsoffren.

Enligt ögonvittnesuppgifter exploderade först en bilbomb utanför ett hotell i området Lido i landets huvudstad efter det hade fem beväpnade angripare skjutit människor på stranden och i restaurangen och tagit gisslan.

Angriparna belägrade restaurangen i flera timmar. Säkerhetstrupperna fick kontroll över området tidigt i morse efter skottväxling.

Populärt bland ungdomar

Hotellet och restaurangen ligger vid havet i ett område som är populärt bland unga somalier. I dagarna har ett kulturevenemang hållits i området vilket betytt att många människor rört sig i området.

Den finländska kvinnan som ställer upp i presidentvalet i Somalia, Fadumo Dayib, befann sig på platsen strax innan attacken, meddelade hon på sitt Twitterkonto.

- Mitt besök till stranden för två timmar sedan var en av höjdpunkterna under mitt besök. En feg attack kan inte ändra på det, skriver Dayib.

Al-Shabab bakom dådet

Mustafa Elmi som befann sig i området, säger till nyhetsbyrån DPA att han såg flera gärningsmän springa in på hotellet och skjuta omkring sig.

- Jag kom undan med små sår, men en del människor sköts till döds direkt, säger han.

Terrororganisationen Al-Shabab har tagit på sig dådet. Organisationen meddelade om det i ett utlåtande på sin radiokanal.

Somalias premiärminister Omar Abdirashid Ali Sharmarke har fördömt attacken i hårda ordalag och kallat den barbarisk.

Trots att al-Shabab tvingats ut från de största städerna i Somalia utför extremistorganisationen fortfarande attacker mot olika mål i landet.

Afrikanska unionens fredsbevarartrupper, myndigheter och utlänningar är oftast målet för attackerna.