Hoppa till huvudinnehåll

Finlands hittills största vindkraftspark byggs i Ömossa

Harri Rantakivi, Tomas Cederberg
Harri Rantakivi, Tomas Cederberg Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik rantakivi

I Ömossa i Kristinestad bygger företaget EPV Vind som bäst Finlands största vindkraftpark. Parken ska omfatta 34 vindkraftverk och ska producera ungefär 400 000 megawattimmar el årligen.

Just nu arbetar cirka 30 personer på bygget. Markberedningen är i full gång. Entreprenör för markarbetet är Sundström Ab Oy från Jakobstad.

Området är stort. Det tog närmare två timmar att ta sig igenom hela området då EPV:s byggarbetsplatschef Harri Rantakivi visade runt.

Vindkraftsparken består av två delar: den södra och den norra. Hela området är cirka 2 000 hektar stort och består av ett nätverk av grusvägar som har byggts för ändamålet. Att vara byggarbetsplatschef för ett så stort område är utmanande, säger Harri Rantakivi på EPV Vind.

- Storleken på byggarbetsplatsen skiljer sig från vanliga byggen. Vägnätet blir sammanlagt cirka 25 kilometer och bara att förflytta sig från plats a till plats b tar tid, säger Rantakivi.

Vägbygge pågår

- För tillfället håller vi på både med att bygga vägar och botten på ställen där möllorna kommer. Kabelkanaler för kommande kablar och här har vi börjat ta ytjord och så fyller vi resterande vägar, säger arbetsplatschef Tomas Cederberg på Sundström Ab Oy från Jakobstad.

EPV Vind anlitar i största möjliga mån lokala entreprenörer och underleverantörer. Även Sundström har tagit sina underentreprenörer så lokalt som möjligt.

- De kommer bland annat från Närpes, Lappfjärd, Kristinestad.

Men också andra företagare än de som direkt har koppling till byggbranschen har fått ett uppsving sedan arbetet började.

Evgeniia Rekhlova, Anna-Liisa Lihavainen, Katariina Niemi, Marja-Riitta Sevón
Evgeniia Rekhlova, Anna-Liisa Lihavainen, Katariina Niemi, Marja-Riitta Sevón Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik ömossa baren

Baren anställde fler

Bland annat har byns bar och matställe, Ömossa Baren, fått nytt liv då byggarbetarna använder baren som lunchställe. Matgästernas antal har tiodubblats sedan byggarbetarna kom, säger Marja-Riitta Sevón som driver stället.

- Vi har fått anställa två personer till, bland annat en kock, säger Marja-Riitta Sevón.

EPV Vind gjorde investeringsbeslutet in december, men arbetet med vägarna inleddes redan i oktober och baren fick fler kunder redan då. Nästa vecka börjar de bygga kontorsutrymmen och sociala utrymmen.

Möllorna ska snurra 2017

Första skedet börjar vara förbi då en del av vägnätet har byggts och marken där möllorna kommer har beretts.

I början av februari går man in i fas två. Då byggs ytterligare vägar och grunderna för fundamenten. 2017 börjar man installera vindkraftverken och elproduktionen ska vara igång i slutet av 2017. En del slutarbeten kan gå till 2018.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten