Hoppa till huvudinnehåll

Härbärge för bostadslösa i Åbo fylls till bristningsgränsen

Liggunderlag vid Sillankorva härbärge i åbo.
Kylan svår för bostadslösa.Till kvällen väntas igen rusning vid Sillankorva härbärge i Raunistula. Liggunderlag vid Sillankorva härbärge i åbo. Bild: Yle/Monica Forssell sillankorva

Härbärget för bostadslösa i Åbo fyllt till bristningsgränsen.

Sillankorva har plats för tjugo personer men den stränga kylan har bidragit till att fler än så under de senaste dagarna har sökt sig till härbärget.

Sillankorva härbärge för bostadslösa i Åbo.
Sillankorva finns på Konsagränden i Raunistula. Sillankorva härbärge för bostadslösa i Åbo. Bild: Yle/Monica Forssell sillankorva

Alla som behövt tak över huvudet har inte fått plats på Sillankorva utan har hänvisats annanstans och vid härbärget i Åbo har man nu bett om undantagslov av Räddningsverket för att tillfälligt kunna ta emot några extra personer.

Vikarierande chefen för Sillankorva härbärge Irina Rätsep.
Bråda dagar vid härbärget för bostadslösa i Åbo. På bilden vikarierande chefen Irina Rätsep. Vikarierande chefen för Sillankorva härbärge Irina Rätsep. Bild: Yle/Monica Forssell irina rätsep

Det finns olika orsaker till att en person saknar bostad. En del är missbrukare men många är också arbetslösa och har helt enkelt inte råd att betala hyra, förklarar vikarierande chefen för Sillankorva Irina Rätsep.

Kimmo Tarke bostadslös Åbobo (januari 2016)
Kimmo Tarke säger att det är svårt för en arbetslös att hitta bostad i Åbo. Kimmo Tarke bostadslös Åbobo (januari 2016) Bild: Yle/Monica Forssell kimmo tarke

Kimmo Tarke blev bostadslös i december då han skilde sig. Kimmo har inte rusmedelsproblem och önskar att det i Åbo fanns olika slag av härbärgen för människor i nöd.

Vid Sillankorva sover alla första natten på avdelningen för missbrukare. Då erbjuds inte annat än liggunderlag. Den som inte använder rusmedel får vid behov flytta över till avdelningen för icke-missbrukare. Där erbjuds sängar.

Sillankorva härbärge för bostadslösa i Åbo. Damavdelningen.
Sillankorva härbärge för bostadslösa i Åbo. Damavdelningen. Bild: Yle/Monica Forssell sillankorva

Under de senaste dagarna har det varit rusning vid Sillankorva och man har inte haft annat än liggunderlag att erbjuda.

Medelåldern bland bostadslösa i Åbo är 65-75 år men enligt irina Rätsep söker sig också många unga bostadslösa narkomaner till Sillankorva.

Läs också