Hoppa till huvudinnehåll

Kaj Kunnas: "Ristolainen och Murto kan bli Nieminens arvtagare"

Rasmus Ristolainen.
Åbosonen Rasmus Ristolainen har haft en succésäsong i NHL-laget Buffalo Sabres. Rasmus Ristolainen. Bild: Buffalo Sabres. rasmus ristolainen

Tennisspelaren Jarkko Nieminen har valts till årets idrottare i Egentliga Finland inte mindre än elva gånger. Yles sportjournalist Kaj Kunnas ser nu både ishockeyspelaren Rasmus Ristolainen och stavhopparen Wilma Murto som två idrottare som kan fylla tomrummet efter Nieminen.

På lördag är det dags igen för idrottsgalan i Egentliga Finland. Frågar man Kaj Kunnas, som är medlem i föreningen Åbo sportredaktörer och har ett förflutet i Åbo som student, lär Maskusonen Nieminen återigen ta hem det prestigefyllda regionpriset. Inte minst då den gångna säsongen var Nieminens sista och avslutande säsong på en lång och framgångsrik karriär.

- Månne inte. Spelmässigt kanske inte hans säsong har varit fantastisk, men ur många andra synvinklar har den ju varit det. Och så är han ju en enormt bildad gentleman. Han har aldrig ens varit nära att göra bort sig på något sätt och jag tycker att det också är värt att uppskatta. Jarkko är väldigt ödmjuk och på sitt sätt tillbakadragen och det tror jag många finländare uppskattar. Jag också och det är fantastiskt att se hur uppskattad han är bland tennisspelarna. Novak Djokovic och Roger Federer och alla andra. Det är mycket Jarkko har gjort rätt, säger Kaj Kunnas.

Nu när Nieminen har slutat är den givna frågan därför om det finns någon som kan axla rollen som främsta idrottare i landskapet.

- Det är väldigt svårt att se att någon ska få priset elva år i rad som Jarkko. Det är också lite svårt att se vem som ska bli den logiska efterföljaren. Är det Rasmus Ristolainen? Är det Mikko Koivu? Är det Kasper Hämäläinen? Är det någon orienterare eller någon simmare? Eller är det kanske Mikko Rantanen som är årets idrottare i Egentliga Finland nästa år.

jarkko nieminen,
Jarkko Nieminen efter hans avskedsföreställning i Helsingfors i november 2015. jarkko nieminen, Bild: Yle / Peter Karlberg jarkko nieminen

Lagmässigt hyllar Kunnas regionen, men samtidigt efterlyser han mer leverans inom en del grenar.

- Jag vill lyfta fram bollsportslagen och då talar jag inte om TPS och Inter. Vi har volleyboll och LP Viesti från Salo, ett helt fantastiskt gäng. Här finns Hurrikaani-Loimaa och Raision Loimu. Här finns också basketlaget Loimaa Bisons, här finns massor som händer på den fronten.

- På den individuella fronten är det däremot lite vekare och när Jarkko Nieminen nu stiger åt sidan tror jag att det är en bollsportare som tar över. Och som Rasmus Ristolainen spelar just nu är han nog min kandidat. Alltså om vi ska se någon som figurerar i de här sammanhangen i tio år och då kommer man att tänka på spelare som Ristolainen och Mikko Rantanen.

- Det borde se bättre ut på sim-, orienterings- och friidrottsfronten. Men samtidigt kan inte en region inte riktigt leverera på alla fronter och eftersom Egentliga Finland nu levererar så mycket som man gör inom bollsporter tror jag att det är den logiska förklaringen.

Wilma Murto, finsk stavhopperska.
Wilma Murto. Wilma Murto, finsk stavhopperska. Bild: Lehtikuva wilma murto

Stavhopparen Wilma Murto som är 17 år gammal och tävlar för Salon Vilpas har redan utmärkt sig rejält. Med ett lyckat hopp på 445 slog Murto nytt finländskt inomhusrekord i damernas 19- och 22-årsklass. Resultatet överskrider samtidigt Amsterdams EM-kvalgräns med fem centimeter.

Är Murto en kommande världsstjärna från Egentliga Finland?

- Det är där frågan ligger. Alltså hur mycket ska man lyfta fram en Wilma Murto eller en Mikko Rantanen i det här skedet? Är det bra för dem att de blir årets idrottare i Egentliga Finland när de är 17 eller 18, eller 19 eller 20? Men det är klart att om Wilma Murto fortsätter att utvecklas som hon gör, så där har ni er nya Jarkko Nieminen.

- Man måste också komma ihåg att det är nu hennes utveckling är som starkast och hon borde ännu utvecklas så här i två-tre år till. Men visst, jag hoppas och tror att där har ni en som kan vara årets idrottare i elva år, säger Kaj Kunnas.

Kaj Kunnas, nyhetsskolan
Kaj Kunnas Kaj Kunnas, nyhetsskolan nyhetsskolan