Hoppa till huvudinnehåll

Ny studie: Omöjligt att ha mer än 150 riktiga vänner på sociala medier

En närbild på ungdomar som surfar på sina smarttelefoner.
En närbild på ungdomar som surfar på sina smarttelefoner. Bild: Yle/Matias Monola nyhetsskolan

En ny studie från Oxfords universitet har undersökt vänskap på sociala medier. Precis som i verkliga livet visar resultatet att det finns en gräns för hur många riktiga vänskapsband som är möjliga.

Tidigare forskning har kommit fram till att det är omöjligt att ha nära band till fler än 150 personer. För att undersöka om social vänskap på nätet fungerar annorlunda har den brittiska professorn Robin Dunbar med sitt forskarlag nu tagit fram en studie baserad på 3 300 personer i Storbritannien. Resultaten visar att gränsen på 150 vänner gäller även i sociala medier.

Det teoretiska begreppet ”Dunbars nummer” myntades på 90-talet med hänvisning till professor Dunbars forskning. I antropologiska och psykologiska studier kom han fram till att människans hjärna har en begränsad kognitiv förmåga som gör att vi inte kan skapa sociala relationer med hur många som helst.

Den nya forskningen bekräftar därmed samma insikt även för sociala medier.

Kvinnor har fler vänner på sociala medier än män

En av de utförda undersökningarna i studien visade att snittet för Facebook-vänner ligger på 155. Kvinnor hade i snitt fler online-vänner, 166, jämfört med snittet för män som låg på 145.

I undersökningen uppgavs dock att endast 28 procent av vännerna på listan kunde klassas som sanna vänner, och i eventuella tider av kris skulle i snitt fyra personer övervägas som riktigt nära vänner.

Enligt Robin Dunbar kan sociala relationer delas upp i inre och yttre cirklar. I genomsnitt har vi fem riktigt nära vänner, 15 bästa vänner, 50 goda vänner, 150 vänner, 500 bekanta och 1 500 personer vi skulle känna igen om vi såg dem någonstans.

Att samla vänner på sociala medier må vara ett smart sätt att lära känna fler och öka ens popularitet, men som den senaste undersökningen visar kanske kontakt via sociala medier främst bör ses som ett effektivt sätt att behålla de riktiga vänner en redan har.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö