Hoppa till huvudinnehåll

Nya vindar på Svenska Teatern

Efter åren med Björn och Benny-musikalerna, Kristina från Dufvemåla och Mamma Mia!, satsar Svenska Teatern nu stenhårt på teater.

På repertoaren finns bland annat nyskriven finlandssvensk dramatik, dansteater och en multimedial föreställning som bygger på videokonst. Det finns barnteater, urpremiärer och allsång.

- Vi har ett väldigt brett spektrum, repertoaren är både spännande och omväxlande, säger teaterns informatör David Lindström.

Mamma Mia! dominerade på gott och ont

Under åren med de stora musikalerna fick Svenska Teatern en hel del kritik för sitt repertoarval. Många efterlyste mindre populärkultur och mera "riktig" teater, t.ex. just angelägen nutidsdramatik.

David Lindström säger ändå att vårens val av repertoar inte har något med den här kritiken att göra.

- Det kan ju se ut så, men vår uppgift som nationalscen är att ha en bred repertoar, och nu har vi det.

Enligt Lindström har man visserligen haft mycket på programmet hela tiden, men framförallt Mamma Mia! var så dominerande att resten av utbudet kom lite i skymundan. På gott och ont.

- Vi ska göra något för alla, och det var ju många som tyckte om Mamma Mia! väldigt mycket så det är klart att vi är stolta över den också.

Bredare repertoar för smalare publik

Mamma Mia! blev alla tiders publiksuccé. I år blir det ingen musikal alls på Svenska Teatern, och repertoaren riktar sig till en betydligt smalare publik. Lindström hoppas förstås ändå att publiken ska hitta fram.

- Den här videokonsten är ju jättespännande och dans har vi ju aldrig sett på det här sättet förut, så jag hoppas verkligen att publiken ska hitta hit.

Här kan du läsa mer om Svenska Teaterns repertoar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes