Hoppa till huvudinnehåll

Poohl: Att vara orolig är inte att mörka

Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.
Daniel Poohl, chefredaktör på Expo. Daniel Poohl, chefredaktör på Expo. Bild: Yle/Joni Kyheröinen mediespråk 2016

Hur tänker den extrema högern? Är journalister och poliser rädda för att prata öppet om invandring? Daniel Poohl, expert på högerextremism, besökte Mediespråk i Vasa.

Hur ska Europa förhålla sig till den största flyktingkatastrofen sen andra världskriget? Den frågan kämpar politiker och medborgare i hela Europa med just nu.

Daniel Poohl är chefredaktör på tidskriften Expo. Stiftelsen Expo har till uppgift att upplysa allmänheten om rasism och främlingsfientlighet.

Stora utmaningar för samhället

Poohl är bekymrad över den starka tron att flyktingarna kommer att bli ett problem för Europa.

Men är det helt ogrundat att säga att en del av dessa människor kommer att orsaka problem?

- Stora demografiska förändringar innebär stora utmaningar för ett samhälle. Men jag är övertygad om att vi kommer att se tillbaka på den här tiden och fråga oss hur det var möjligt att vi inte kunde ta emot dessa människor som utgör en pytteliten del av Europas befolkning.

- Min poäng är att det finns en politisk rörelse som säger nej, vi kan inte ta emot dessa människor. Men det finns inte en politisk rörelse som klarar av att argumentera för att det går.

Så hur tycker då Poohl att till exempel Sverige och Finland borde agera, öppna gränser eller striktare kontroll?

- Vi har aldrig haft öppna gränser. Väldigt många av de som kommit till Sverige under de senaste åren har inte fått uppehållstillstånd. En reglerad invandring är en rimlig utgångspunkt men var sätter man kriterierna. Nu har vi en situation där kriterierna är att ingen ska komma överhuvudtaget.

Vad vill de alternativa medierna?

Daniel Poohl besöker Mediespråk för att berätta om hur det han kallar för radikalnationalistiska medier "paketerar sin politik".

Poohl vill förklara hur de tänker och vad de vill.

- Man gillar inte den fria pressen för man anser att den ljuger. Man är ute efter en nationalistisk idé där andra ideologier trängs undan för att de anses riskera sammanhållningen i samhället.

Poohls bild av den fria pressen eller den traditionella journalistiken är att den försöker skildra samhället ur olika perspektiv. Medan de nationalistiska medierna klart och tydligt har en agendadriven journalistik.

Vilka är då dessa nationalistiska medier? Till exempel Fria Tider och Avpixlat i Sverige och MV-Lehti i Finland.

Är journalisterna rädda?

Men finns det ingen sanning alls i det som dessa alternativa medier påstår, att traditionella medier inte vågar lyfta katten på bordet vad gäller frågor om invandring?

Njaa. Det finns en ängslighet bland delar av journalistkåren att skriva om frågor som skapar polarisering.

- Ta hedersmord som exempel. Skriver jag om det kommer det att uppstå olika poler som är väldigt upprörda. Det gör journalister oroliga. Men det får inte översättas till att vi vill mörka sanningen om invandring, det är en förenklad bild, säger Poohl.

Komplexa utmaningar och problem kokas ner till en enkel idé om att etablissemanget mörkar sanningen om invandring, medan de alternativa nyhetsmedierna är de enda som vågar säga som det är.

Är poliserna rädda?

På tal om att mörka. Dagens Nyheter har blivit anklagade för att ha mörkat omfattande sexuella trakasserier under festivalen We Are Stockholm. Något som tidningen dementerade.

Men det som orsakade ramaskri var att polischefen Peter Ågren ska ha sagt till Dagens Nyheter att polisen ibland inte vågar säga som det är utav rädsla att spela Sverigedemokraterna i händerna.

Något som han senare rättade till en aning och sa att han inte specifikt menade Sverigedemokraterna, utan främlingsfientliga krafter överlag.

Polisen ska medvetet ha låtit bli att meddela om trakasserierna till allmänheten och media.

- Frågar man polisen finns det lite olika svar. Det finns poliser som säger att de mörkade det. I vilken grad det faktiskt är motivet till hur man rapporterade om festivalen är oklart, säger Poohl.

Polisen ska inte bedriva politik

Poohl tycker dock att det är ett problem att polisen inte berättade om trakasserierna. Polisen ska definitivt inte ta hänsyn till den politiska debatten.

- Det handlar om unga människor som vi vill att ska ha ett förtroende för rättsstaten och att deras utsatthet tas på allvar.

Poohl är inte alls så säker på att man inom polisen är rädda för att påverka samhällsutvecklingen negativt.

- Jag har pratat med poliser som ser tystnaden som en allmänt rådande kultur inom polisen.

Polisens beslut att hädanefter hemlighålla uppgifter om sitt flyktingarbete får skarp kritik av Poohl.

- Det är vansinne. Nu gör ju vissa återigen en poäng av det här och säger att det görs för att polisen inte vill berätta om alla bråk på flyktingförläggningarna. Men samtidigt betyder det ju att polisen inte heller kommer att berätta om attacker mot flyktingboenden.

Vi har inte råd med att polisen är oklar i sin kommunikation. Speciellt inte i det samhällsklimat som råder.

Polariserad debatt

Kan man inte diskutera asylsökande och invandring sakligt? Mötas i mitten, som vuxna tänkande människor?

Den tanken är ganska naiv, menar Poohl.

- Vi har att göra med en väldigt aggressiv politisk rörelse.

Viktigt att fråga sig varför man rapporterar

Ser man på Finland kritiseras de etablerade medierna av till exempel MV-Lehti för att förvränga eller mörklägga sanningen.

Men ser man på till exempel Yles rapportering kan man knappast påstå att problem som har att göra med invandring tystas ner.

Och det är väl bra, att de etablerade medierna "vågar" skriva om det?

Njaa.

Det beror på varför man gör det, tycker Poohl.

- Man ska inte göra det för att en högerextrem nyhetssajt trycker på. Det är ett jävligt dåligt skäl. Man ska göra det om det är bra journalistik.

- Ibland blir det tyvärr någon form av "pliktrapportering", bara för att vi ska kunna peka på att vi visst skriver om problemen.

Spelar det någon roll hur många poliser vi har?

Än gatupatrullerna då, som nu finns i flera städer i Finland? Soldiers of Odin har till exempel helt nyligen startat en falang i Vasa.

Vi bör vara oroliga för den här utvecklingen, säger Poohl.

- Det borde vi alltid vara när någon med en ganska tydlig ideologisk agenda försöker inkräkta på statens våldsmonopol.

Är lösningen ökade resurser till polisen, för att visa att gatupatrullerna inte behövs?

Frågan är väl om polisens resurser faktiskt spelar någon roll.

- Man måste förstå att det finns en ideologi i bakgrunden. Annars hade vi väl haft medborgargarden överallt så fort någon tycker att polisen inte gör sitt jobb, säger Poohl.

Jihadismen också under lupp

Expo har också börjat granska jihadism.

Ett stort samtalsämne är personer som reser ner och ansluter sig till IS. Fokusen har legat på vilka det är som åker och hur man ska stoppa trafiken.

Poohl säger att det nu har blivit svårare att resa iväg. Men ideologin dör givetvis inte ut bara för det.

- Kanske vi i stället får ett problem med att det hela etablerar sig här på hemmaplan. Hur den "kampen" sen tar sig uttryck, det vet vi inte ännu.

Läs också