Hoppa till huvudinnehåll

Så här chefar du som Steve Jobs

Michael Fassbender som Steve Jobs
Michael Fassbender spelar Steve Jobs i filmen med samma namn. Vi passar på att tipsa om hur du imiterar Steve Jobs ledarstil. Fast är du säker på att du vill göra det? Michael Fassbender som Steve Jobs Bild: Universal steve jobs

Fem råd för den som vill bli en lika fruktad chef som Steve Jobs.

Den andra filmen om Steve Jobs har premiär idag. Om man ska tro biografierna och mytbildningen kring Steve Jobs så var han en visionär, ett geni och en fruktansvärd chef. Om du mot bättre vetande vill bli precis som Steve Jobs så har vi sammanställt några enkla råd för dig.

1. Förnedra folk

Skrik gärna åt dina anställda ibland. Speciellt om de förtjänar det.

Kom ihåg att det inte spelar någon roll hur hårt folk jobbar eller hur goda deras avsikter är. Ett misslyckande är alltid ett misslyckande.

2. Kräv saker som är omöjliga

Om du vill förändra verkligheten så måste du göra omöjliga saker. Det betyder att du måste ställa omöjliga krav på dina anställda.

Ge dem uppgifter som inte går att genomföra. Ibland kanske de lyckas.

3. Se till att folk är rädda för att åka hiss med dig

Den fysiskt och socialt avgränsade hissfärden är perfekt för att pressa dina anställda på hur detaljer i deras projekt framskrider eller för att kräva att de levererar insiktsfulla analyser av företagets framtid. Om de inte imponerar på dig under hissfärden kan du avskeda dem i hissen.

En hisstur behöver inte vara dödtid. Bara för den som jobbar för dig.

4. Bli ett kontrollfreak

Det finns ingen detalj som är för liten. Du måste ha kontroll över allt.

Att gräla om minimala detaljer är en naturlig del av all produktutveckling.

5. Kom ihåg att du är ett geni

För att lyckas med den här managment-strategin krävs det att du är ett geni och att dina anställda är beredda att följa dig vart som helst.

Det är det här som är problemet med mytbildningen kring Steve Jobs ledarstil. Du måste vara ett geni för att leda ett företag på det här sättet. Det räcker inte med att du tror att du är det.

Du måste vara ett geni för att leda ett företag som Steve Jobs. Det räcker inte med att du tror att du är det.
Michael Fassbender som Steve Jobs
Steve Jobs har premiär denna vecka. Michael Fassbender som Steve Jobs Bild: Universal michael fassbender

För den som är intresserad av en lite mer nyanserad Steve Jobs ledarstil och hur han förändrade den över åren rekommenderas både Walter Isaacsons bästsäljare Steve Jobs och boken Becoming Steve Jobs skriven av Brent Schlender and Rick Tetzel.