Hoppa till huvudinnehåll

Infuensavaccin finns fortfarande

En arm blir vaccinerad.
En arm blir vaccinerad. Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU vaccination

Det finns fortfarande influensavaccin att få. Den som ännu är intresserad av vaccinet uppmanas ta kontakt men hälsocentralen i den egna kommunen eller med en privat läkarstation.

Fullt skydd bildas inom ungefär två veckor och vaccinet skyddar också mot H3N2-viruset och B-influensan som väntas till Finland senare under våren.

Den som vill skydda dig mot säsongsinfluensa ska ta kontakt med den egna hälsocentralen eller kontrollera med hälsocentralens nätsidor på vilket sätt man kan få vaccinet, säger speicalforskaren Hanna Nohynek på Institutet för Hälsa och Välfärd.

Praxis varierar mellan kommunerna.

- Man måste ändå minnas att influensavågen redan är här och att det efter vaccineringen dröjer omkring två veckor innan ett fullständigt skydd har byggts upp, säger Nonynek.

Omkring 1,3 miljoner vaccin har beställts och det finnas åtminstone 500 000 kvar. Nässpray som är avsedd för barn finns inte längre eftersom användningstiden har löpt ut.

Personer i riskzon får vaccin gratis

Personer vars hälsa väsentligt äventyras av influensa eller personer som får en betydande nytta av vaccinet kan få det gratis. Den som inte är berättigad till gratis vaccin kan köpa det på apoteket med recept.

Man kan också få vaccinet på privata läkarstationer. Till exempel på Terveystalo kan man mot en avgift på omkring 30 euro få en influensainjektion genom att beställa tid till en hälsovårdare.

Enligt Hanna Nohynek är årets influensa inte av något särdeles aggressivt slag.

Svininfluensaviruset H1N1 finns på olika håll i världen och då är det helt normalt att också friska ovaccinerade personer som inte hör till något riskområde insjuknar.

Slut i vissa apotek

På universitetsapoteket berättar man att vaccinet är slut i partihandeln och man beställer inte mera av det men till exempel på apoteket i Rosendal i Vanda och Malm i Helsingfors finns vaccin fortfarande.

I många sjukvårdsdistrikt är influensan ännu bara på kommande men till exempel i Kajana börjar den redan vara över. Däremot tror man i norra Savolax att den värsta influensatiden inte ännu har börjat.

Ursprunglig artikel: Jaana Hevonoja/Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes