Hoppa till huvudinnehåll

Kimitodam på pallen på världstouren: ”Förvånad och glad”

Mikaela Hollsten, 2015.
Mikaela Hollsten lyckades väl i vinterns första världstourtävling. Mikaela Hollsten, 2015. Bild: Manuela Mandl hollsten

Målet var minst en pallplats i vinter. Det uppfylldes redan i den första tävlingen. Snowboardåkaren Mikaela Hollsten fick en fin inledning på världstouren i friåkning.

Förra våren uppnådde Mikaela Hollsten en dröm när hon vek sig en plats på friåkningens världstour (Freeride World Tour). På fredagen uppnådde hon en annan, när hon steg upp på prispallen i Andorra.

I vinterns första tävling var Hollsten trea i damernas snowboardklass bakom schweiziskan Estelle Balet och fransyskan Marion Haerty.

Mikaela Hollsten (t.h.) på prispallen i Andorra, januari 2016.
Mikaela Hollsten (t.h.) på podiet i Andorra. Mikaela Hollsten (t.h.) på prispallen i Andorra, januari 2016. Bild: Lotten Rapp hollsten

– Jag kände mig förvånad och glad då jag kom i mål och direkt fick veta att jag blev trea, säger Hollsten till Yle Sporten. Perfekt gick det inte, det finns mycket att förbättra, men åtminstone en del av åket gick enligt planerna.

– Snöförhållandena varierade mellan skare och pudersnö, så man visste inte riktigt vad som väntade i nästa sväng. Det har varit varmt här de senaste två dagarna och under natten har det fryst på igen, och all snö som solen lyst på var hård.

Tävlingsfacet i friåkningens världstour i Andorra, januari 2016.
Tävlingsfacet i Andorra. Tävlingsfacet i friåkningens världstour i Andorra, januari 2016. Bild: Mikaela Hollsten friåkning

Kimitobördiga Hollsten, 27, är enda finländare på friåkningens världstour, där åtta damerna deltar i snowboardklassen.

Följande deltävling går i franska Chamonix i februari och därefter förflyttar man sig till Fieberbrunn i Österrike i mars. De två bästa resultaten från de tre första tävlingarna räknas in när fem damer tas ut till den fjärde tävlingen i Alaska.

– Ett av mina mål denna säsong var att åtminstone en gång stå på prispallen, men nu då man märker att det faktiskt är möjligt så är nästa mål helt klart att ta mig vidare till Alaska, säger Hollsten.

Läs också